Hakaret suçunun tanımı Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde net bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre, “bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi” ifadesi hakaret suçunu tanımlar. Bu suç, hukuki açıdan incelenmesi gereken bir dizi kompleks unsuru içerir. Ceza ehliyeti, basın yoluyla işlenen hakaret, diplomatik dokunulmazlık ve diğer konular, hakaret suçunun daha derinlemesine anlaşılmasını gerektirir.
Hakaret suçu, bir kişinin diğerine ağır bir şekilde saldırgan, küçültücü veya onur kırıcı sözler söylemesi ya da davranışlarda bulunması olarak da daha kolay bir şekilde tanımlanabilir.
Öte yandan hakaret suçunun cezası, genellikle 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Yargıtay kararlarına bakıldığında ise bazı kelimelerin hakaret suçu kapsamına alınmadığı görülmüştür. Bu nedenle kişiler sık sık arama motorlarında hakaret suçu sayılmayan kelimelerin hangileri olduğunu araştırırlar.
Avukat Kerim Bahadır Şeker'in derlediğine göre; Anlam açısından olumsuz ve kötü ancak hakaretten sayılmayan kelimelerin listesi şu şekilde sıralandı:
Hıyar
Karaktersiz
Ahlaksız
Dingil
Allah belanı versin
Dönek
Embesil
Tedavi edilmen gerekir
Terbiyesiz
Şizofren
Dinsiz
Fırfır
Gevşek oğlu gevşek
İmansız
Çingene
Hanzo
Zibidi
Terbiyesiz
Defol
Bunak
Gıcık
Yalaka
Düzenbaz
Hilal Baldemir