Yalova ve organik tarım

Yalova, sadece benzersiz doğal güzellikleri ile değil, aynı zamanda organik tarım alanındaki öncü rolüyle de dikkat çekiyor. Türkiye'de ilk kez yetiştirilen ve coğrafi işaret almış meyveleriyle, Yalova tarımın önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 08:46

Yalova'nın sahip olduğu benzersiz iklim ve toprak koşulları, organik tarım için ideal bir ortam sağlamaktadır. Bu doğal avantajlar, yörede yetiştirilen ürünlerin kalitesini ve verimini artırmakta, aynı zamanda çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına olanak tanımaktadır. Şehrin birçok bölgesinde organik tarım yapılmakta olup yetiştirilen ürünler her yıl gerçekleştirilen festivallerle rengârenk tezgahlarda yerlerini almaktadır. Sizler de bu festivallerde birbirinden lezzetli meyvelerle damağınızı şenlendirebilir ve hiç tatmadığınız ürünleri deneme fırsatı bulabilirsiniz. Yalova'da organik tarımın bu büyüleyici dünyası, sadece yerel ekonomiye katkı sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği destekleyen ve sağlıklı yaşam tarzını teşvik eden bir misyon da taşıyor.

Kestane Balı

Yalova’da yer alan kestane ormanlarında konumlandırılmış olan kovanlardan elde edilen kestane balı, İçeriğinde ıhlamur poleni bulunması nedeniyle kahvaltılık olarak tercih edilir. Özellikle de astım hastaları tarafından çokça rağbet gören bir bal türü olan kestane balı, Yalova’nın büyük önem taşıyan şifa kaynakları arasında yer almaktadır.

Aronya

Yalova Aronyası, organik sertifikalı ve coğrafi işaretli ürünler arasında yer alır. Her yıl eylül ayında düzenlenen Aronya Festivali, aronyadan üretilen çeşitli ürünlerin tanıtımı ve tadımı için önemlidir. Aronya Festivali, ziyaretçilere aronyadan üretilen çay, kahve, meyve suyu, aronyalı yoğurt, baklava, kurabiye, aronyalı Yalova sütlüsü, aronyalı dondurma, marmelat ve daha birçok ürünü deneme fırsatı sunuyor.

Kızılcık

Yalova'nın özgün meyvelerinden biri olan kızılcık, her yıl ağustos ayının ilk haftasında Çınarcık İlçesi'nde düzenlenen festivalle ön plana çıkar. Gastronomi meraklıları, kızılcıktan yapılan çeşitli ürünleri tatma şansı bulurken, kızılcık meyvesi ile coğrafi işaret tescili yolunda adımlar atılıyor.

Yalova Kivisi

Yalova'nın simgelerinden biri haline gelen Yalova Kivisi, meyve ağırlığı ve iriliğiyle, adını dünya pazarlarında duyurmayı başarmış meyvelerden biridir. Türkiye’de, ilk kivi üretim çalışmalarına 1988 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde başlanmış, ilk kivi üretimi ise 1991 yılında Altınova İlçesi Subaşı Beldesi’nde gerçekleşmiştir. Her yıl ekim ayının ilk haftasında Subaşı Beldesi'nde düzenlenen festivalle kutlanan Kivi Festivali, renkli görüntülere sahne oluyor.

Çilek

Yalova’nın Altınova ilçesindeki Sermayecik Köyü ile özdeşleşmiş olan çileklerin her yıl mayısın son haftası düzenlenen bir festivalle hasadı yapılır. Misafirler, çileğin eşsiz kokusu eşliğinde enfes tatlar keşfetme şansı bulurlar.

Murat Can Aytemur