Türkiye'nin önemli kivi üretim merkezlerinden Yalova'da hasat başladı. Aroması, tane ağırlığı, uzun depolama ömrü ve rengi nedeniyle rağbet gören, henüz dalındayken satılan Coğrafi Işaret tescilli Yalova Kivisi, İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.
Altınova ilçesine bağlı Geyikdere Köyü’nde kivi hasadı için tören düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Sezer ve Oğuz Gezer'in kivi bahçesinde gerçekleştirilen programa, Vali Dr. Hülya Kaya ile birlikte Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, İl Genel Meclisi Üyeleri Resul Çiftçi ve Mustafa Tunalı ile kurum personeli ve üreticiler katıldı.
Burada bahçeye giren ve kivi hasadının başlangıcını temsilen ilk kivileri elleri ile hasat eden Vali Kaya, çiftçi kadınlarla da uzun uzun sohbet etti. Kivi üretimi hakkında bilgiler veren Parıldar ise, "Bu sene özellikle tane ağırlığı 80-90 gramın üzerindeki ürünlerimiz çok fazla. Bu da ticari anlamda üreticilerin ürünlerini pazarlamasında çok ciddi avantaj sağlıyor. 2022 yılında Türkiye genelinde 100 bin tonluk rekolte söz konusuydu. Bunun 28 bin tonu Yalova'daydı. Bu sene de hasat tamamlandığında tam rakamlar ortaya çıkacak” diye konuştu.
Son dönemde yaklaşık 300 farklı ürüne zarar veren ve ‘kokarca’ adıyla bilinen bir böcek türünün kivilere zarar verdiğini ifade eden Parıldar, "2018 yılında ülkemize giren ve Karadeniz'den itibaren Marmara Bölgesi'ne de intikal etmiş bir böcek. Hem ilaçlama hem mekanik yollarla mücadelesi çok önemli. Bu konuyu özellikle kivi hasadımızda gündeme getirmek, dikkati bu konuya çekmek istedik” dedi. Parıldar, dalında satılan ‘Yalova Kivisi’nin bu yıl tane ağırlığına göre çiftçiler tarafından kilosu 20 liradan başlayarak satışa sunulduğunu ifade etti. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz da kivide Türkiye'de ilk AR-GE çalışmasını yapan bir kurum olduklarına dikkat çekti. Son dönemde kivi üretiminde Türkiye'nin geldiği aşamayı görünce çok mutlu olduklarını belirten Boz, yürüttükleri AR-GE çalışmaları kapsamında yerli kivi çeşitlerine yönelik projelerinin bulunduğunu aktardı. Boz, özellikle Marmara Bölgesi'nin kivi üretimi için uygun iklime sahip olduğunu vurguladı.