Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca: Beklemiş Pet Şişelerdeki Sulara Karşı Dikkat

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca sıcak yaz günlerinde arabada beklemiş pet şişedeki suya karşı vatandaşları uyararak güneş gören pet şişede beklemiş suyun birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti. Prof. Dr. Vefik Arıca, “Araç içinde sıcakta 2,3 saatten fazla bulunmuş sıvıyı tüketmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2023 15:01
https://www.yalovahayat.com/

“Pet şişe plastikten yapılıyor”

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, sıcak havalarda araç içinde bekleyen pet şişedeki suyun içilmemesini özellikle vurguladı. Pet şişede bekleyen suyun insan sağlığını tehlikeye soktuğunun altını çizen Arıca, “Bir pet şişe su alıyoruz yarısını içiyoruz, 3 saat sonra, 2 gün sonra hatta bir hafta sonra o sıvıyı tüketebiliyoruz. Nasıl olsa su, suyun etkisi olmaz diye ama biz biliyoruz ki pet şişe plastikten yapılıyor. Plastiğin ana maddesi de bisfenol a. Bu madde pet olan plastik şişeden suya geçmez ama sıcak ortamda bisfenol a dediğimiz zehirli, kanserojen madde suya çok rahatlıkla geçer. Bu nedenle pet şişedeki su özellikle 2-3 saat arabada zaman geçiyorsa ve sıcak bir ortamda bulunuyorsak o sıvıyı kullanmamamız gerekiyor” diye konuştu.

İlginizi çekebilir / Yalova Üniversitesi akademik buluşma gerçekleştirecek

İlgnizi çekebilir / Halil İbrahim Akmeşe Tadilat Çalışmaları Yapılan Okulları Ziyaret Etti

“İleride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir”

Araç içinde bekletilen suyun sağlığa olumsuz etkileri olduğundan bahseden Arıca, şu ifadelere yer verdi: “Kullandığımıza bisfenol a dediğimiz madde çocuklarda çok sık görüyoruz erken ergenlik. 7-8 yaşında ergenlik olabilir. İkincisi obezite riski olabiliyor. Üçüncüsü zaten bisfenol a’nın kendisi kanserojen madde. Akciğer kanserinde, karaciğer kanserine, meme kanserine, prostat kanserine yol açabiliyor. İlerleyen yaşlarda özellikle alzheimer, parkinson hastalığıyla ilgili, unutkanlıkla ilgili hastalıklarda etkili olabiliyor. Erkeklerde göğüs büyümesi dediğimiz jinekomastiye neden olabiliyor. Bu nedenlerle özellikle araç içinde sıcakta, 2,3 saatten fazla bulunmuş sıvıyı tüketmemeliyiz ama bol sıvı tüketmeliyiz.”

M. Tunç Tanrıverdi