Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, “Aronya hikayesini festivalle taçlandırdık”

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, geride bıraktığımız Aronya Festivali ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali’nin ardından açıklama yaparak festivali değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 14:46

Festivalin oldukça ilgi gördüğünü, katılımcıların memnun kaldığını söyleyen Müdür Yaman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Her şey bir hayalle başladı. İlk olarak 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün adaptasyon çalışmasını yapmasının ardından aronyayı 2017 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak aldık ve dönemin İl Müdürü Suat Parıldar ile proje ekibimizle beraber 10 dekarlık ilk aronya bahçemizi kurduk. Sonrasında yaptığımız projelerle ilçelerimizde aronya arazilerini yaygınlaştırdık. 134 çiftçiye 369 dekar alanda aronya bahçesi tesis edildi. Aronya hasat günleri yaptık. Hasat günlerini özellikle her yıl bir ilçemizde yaptık. Bu stratejiyi uygulayarak ürünün tanıtımını yapmayı hedefledik. Hasat günlerinden sonra iki defa Yürüyen Köşk’te ‘Bir Akşam Üstü Aronya Buluşmaları’ adı altında tanıtımı amaçlayan programlar organize ettik. Bugün 150 üreticiyle 510 dekar alanda aronyayı yaygınlaştırdık ve üretim yapıyoruz. 2020 yılında aronyayı organik olarak yapmaya başladık. 42 üreticiyle 212 dekar alanda organik aronya yapıyoruz. Bu oran tüm parsellerin içerisinde yüzde 42 gibi ciddi bir orana denk geliyor. Hem organik yapıyoruz hem de yaygınlaştırıyoruz. Bizim aronyamızın ağırlığının, tadının, çeşitli besin verilerinin farklı olduğunu görerek coğrafi işaret için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurduk. 2021 yılının haziran ayında Yalova Aronyası olarak ürünü coğrafi işaretle tescillendirdik.

Bu süreç kolay olmadı zor oldu. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ndeki ve ilçe müdürlüklerimizdeki mesai arkadaşlarımız sabırla, büyük özenle ürünü çiftçilerimize anlattılar. Bilinmeyen, tanınmayan bir ürünü kabul ettirme, tanıtma başarısını gösterdiler. Büyük çaba gösterdiler. İlçe ilçe, köy köy ziyaretler yapıldı. El birliğiyle bugünlere geldik. Tarla günleri, aronya buluşmalarının ardından geçmişte kurduğumuz hayali Aronya Festivaliyle taçlandırdık. Valimiz Dr. Hülya Kaya göreve başlar başlamaz daha önce Karadere’de düzenlediğimiz aronya tarla ve hasat günü programına katılmıştı. Ürünü tanıdı. Tarımla ve turizmle buluşturarak festival fikri ortaya çıktı. Festival çok ilgi gördü. Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçiler geldi. 65 tane stant kuruldu, ulusal sanatçı katıldı. Üreticiler ürün satışı yaptı. Seneye olursa daha kapsamlı geleceklerini söylediler. Marmaris’ten, Bursa’dan, Şanlıurfa’dan festivale gelen misafirlerle sohbet ettik. Bursa’dan bir seyahat acentesi günübirlik tur düzenleyerek festival için misafir getirdi. Gelinen süreçte ürünü üreten çiftçimiz de, pazarlayan kooperatif ve firmalar da, kolaylıkla ve eğlenceli şekilde ulaşan vatandaşlarımız da memnun. Yalova Valiliği öncülüğünde düzenlenen programa emek harcayan tüm çalışanlara, maddi katkılar sunan tüm paydaşlara teşekkür ederim.”