Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tozlaştırıcı böcekler için eylem planı hazırlandığını duyurdu

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, iklim değişikliğinin etkisiyle azalan tozlaştırıcı böcekleri korumak için Ulusal Tozlaştırıcıları Koruma Stratejisi ve Eylem Planı’nı (UTSEP) duyurdu. Plan, gıda, tarım ve hayvancılık için hayati önem taşıyan tozlaştırıcı böcek türlerinin belirlenmesi, korunması ve devamlılığının sağlanmasını hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 07:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2023 07:58
https://www.yalovahayat.com/

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar kısa adı UTSEP olan Ulusal Tozlaştırıcıları Koruma Stratejisi ve Eylem Planı’nının hazırlandığını duyurdu. Bu planla tozlaştırıcı böceklerin yok olmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini de ifade eden Parıldar , yaptığı açıklamada, tozlaştırma yapan böceklerin doğada canlıların besin kaynağı olan bitki türlerinin ve biyolojik çeşitliliğin sigortası durumunda olduğunu belirtti. Parıldar, “Tozlaştırıcılar, geniş çapta üretilip tüketilen 115 gıda ürününden 87’sine bağımlıdır. Bu ürünlerin dünya ekonomisine katkısı 235-577 milyar dolar arasında tahmin edilmektedir. Bu nedenle tozlaştırıcıların korunması hem insanlığın hem de doğanın geleceği için çok önemlidir.” dedi.

UTSEP’in ana hedeflerinden birinin Türkiye’nin sahip olduğu tozlaştırıcı türlerin korunarak hem besin kaynağı durumundaki bitkilerin hem de biyolojik çeşitliliğin güvence altına alınması olduğunu söyleyen Parıldar, “Eylem planı ile özellikle iklim değişikliğinden kaynaklı, tür ve genetik çeşitlilikte ortaya çıkan değişikliklerin belirlenip takip edilmesi amacıyla tozlaştırıcı çeşitliliği envanteri çıkarılacak, yayılım sınırları belirlenecek. Tozlaştırıcıların, biyolojik çeşitlilik göstergeleri de izlenerek korunan alanlara tozlaştırıcılar için önem arz eden ekosistemlerin dâhil edilmesi için çalışma yürütülecek.” diye konuştu. Ayrıca eylem planının ayrıca tarım üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen türlerden yapay yuvalar ile tarımda daha aktif bir şekilde faydalanılması için araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetleri yürüteceğini ifade eden Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar , “Ulusal düzeyde tozlaştırıcılar hakkındaki bilgi ve farkındalık artırılacak, okul öncesinden itibaren ortaöğretim ders müfredatında tozlaşma ve tozlaştırıcı kavramlarına yönelik örnekler çoğaltılacak, etkinlikler düzenlenecek, çiftçiler için de eğitim programları gerçekleştirilecek.” dedi. Parıldar, UTSEP’in yürürlüğe girmesinin, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın ilgili maddelerinin yerine getirilerek, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Eylem Planı’nın (UBEP) 4 ulusal hedefine ulaşılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar , “Söz konusu eylem planı ayrıca, 11. Kalkınma Planı’nın (2019-2023) biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar ile ilgili maddelerini de destekler bir nitelik taşıyor.” diye konuştu.