Yalova Subaşı’nda depremi önceden tahmin edecek istasyon kuruldu

Subaşı Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) iş birliğiyle ‘Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’ Subaşı’nda hizmete girdi. İstasyon, deprem öncesinde gerçekleşen meteorolojik ve jeolojik değişiklikleri izleyerek, olası bir depremin zamanını ve şiddetini tahmin etmeyi amaçlıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 14:05
https://www.yalovahayat.com/

Subaşı, Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına yakın bir konumda bulunuyor. Bu nedenle olası bir Marmara depreminde büyük risk altında. Bu riski azaltmak için Subaşı Belediyesi ve DOHAD arasında imzalanan protokol sonucunda Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu kuruldu. İstasyon, deprem öncesinde gerçekleşen atmosferik, iyonosferik, jeomanyetik, yeraltı suyu, yer hareketi, yer sıcaklığı, yeraltı gazı, radyoaktivite, kızılötesi ışınım, ses, ışık gibi parametreleri ölçerek, deprem tahmini yapacak. İstasyon, veri toplamaya başladı.

Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, DOHAD Başkanı Fuat Agalday ile birlikte istasyonu ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Canbay, yaptığı açıklamada, “Subaşı’na hayırlı uğurlu olsun” dedi. Belediye binasında kurulan istasyonun, Yalova bölgesinde bu cihazı kuran ikinci belediye olduğunu belirten Canbay, “Bu cihaz, büyük depremlerin öncesinde uyarı yapacak, riskin yükseldiğinin önceden tespit edilebilecek ve yer altı hareketleri hakkında bilgi verecek. Bu çalışmayı başlatarak depremsellik ölçümlerinin yapılması, depremin öncü işaretlerinin ölçülmesi hususunda ciddi bir hazırlık yaptık. İnşallah böyle bir felaketi yaşamayız. Ancak deprem dilek ve temennilerden öte hepimizin bilimsel tedbirleri alması gerektiği bir konu” diye konuştu.

DOHAD Başkanı Fuat Agalday da, deprem öncesinde ne gibi değişiklikler yaşandığını bildiklerini söyledi. Agalday, “Olası Marmara depreminde Yalova büyük risk altındadır. Şu an fay hattını mevcut istasyonlarımızdan gelen verilerle hep dikkatle takip ediyoruz. Amacımız beklenen Marmara depreminde vatandaşımızı erken bilgilendirerek can kayıplarını ortadan kaldırmak ya da en azında azaltmak. Marmara Bölgesi ve özellikle de İstanbul ilimizde yapı stoku belli. Bu erken uyarı sistemi sayesinde halkımızın enkaz altında kalmasının önüne geçmek istiyoruz” dedi.

Araştırmalara göre, deprem olmadan 15-30 gün önce ölçülebilir parametrelerde değişimlerin gerçekleştiğini ifade eden Agalday, “Bu değişimleri izleyerek, depremin zamanını ve şiddetini tahmin etmeye çalışıyoruz. Bu konuda çalışan diğer bilim insanlarıyla da iş birliği içindeyiz. Deprem belirtisi gördüğümüz zaman, bunu AFAD’a bildireceğiz. AFAD da gerekli tedbirleri alacaktır” diye konuştu.