Yalova Su Kurulu ilk toplantısını yaptı: “Türkiye 2030’da su fakiri bir ülke olabilir”

Yalova İli Su Kurulu Toplantısı’nın ilki Yalova Valiliği Toplantı Salonu’nda Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı başkanlığında gerçekleştirildi. Burada konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Türkiye’nin 2030 yılından sonra hızla su fakiri bir ülkeye dönüşebileceğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 14:18
https://www.yalovahayat.com/

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan Ulusal Su Kurulu ve bunun altında teşkil edilen Havza Su Kurulu ve 81 ilde oluşturulan İl Su Kurulları susuzluğun, su kayıplarının önlenmesinin ve suyun verimli kullanımının sağlanmasını sağlamak adına çalışmalara başladı. Bu çerçevede Yalova İl Su Kurulu da ilk toplantısını Yalova Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Avcı’nın başkanlık ettiği toplantıya Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yalova Yatırım Destek Ofisi, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Yalova İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yalova Meteoroloji Müdürlüğü, Yalova Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Yalova Belediyesi ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı temsilcileri de katıldılar.

Avcı’nın selamlama konuşması sonrasında Dr. Karaaslan söz alarak Su Kurullarının amaçları ve ülkedeki susuzluk tehlikesi hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin 2030 yılından sonra hızla su fakiri bir ülke durumuna gelmesinin söz konusu olacağına dikkat çeken Dr. Karaaslan, “Ülkemizdeki su kaynakları üzerinde ciddi bir kirlilik, nüfus ve sanayi baskısı var. Akdeniz çanağında olmamızdan dolayı iklim değişikliği baskısı daha fazla hissediliyor. Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile ilgili bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 2030, 2050 ve 2100 yılında ne kadar suyumuz var. Türkiye’deki 25 havzada su açığımızın olup olmadığını analiz ettik. Gelinen noktada 2030 yılında ülke nüfusumuz yüzde 10 artacak. Su potansiyelimiz de yüzde 20 azalıyor. Kişi başı su miktarı ülkemizde mevcutta bin 312 metreküp ancak bu 2030 yılından sonra bin metreküpün de altına düşecek. Yani ülkemiz ciddi bir susuzlukla karşı karşıya kalabilir. Türkiye su fakiri bir ülke durumuna gelecek” dedi.  

Su kayıp ve kaçakları azaltılacak

Su Verimliliği Seferberliğinin başlatıldığına dikkat çeken Dr. Karaaslan, bu çerçevede su kayıp ve kaçaklarının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacağına da vurgu yaparak, “Bu manada suyun miktar ve kalitesini havza bazında yönetmek daha elzem bir hale geldi. Bunu sağlamak için de havza ölçekli planlarımızı hazırladık. Bu planların da ötesinde suyun miktar olarak yönetilmesi için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliğini başlattık. Burada bir takım hedefler konuldu. Kullanma suyu şebekesinde kayıp kaçakların öncelikle yüzde 25’e daha sonrasında da yüzde 10’a düşürülmesi hedeflendi. Sulama suyunda sulama randımanı mevcutta yüzde 50-51 civarında. Bunu önce yüzde 60’a, sonra yüzde 65’e daha sonra da yüzde 75’e çıkartmayı hedefledik. Sanayide su tasarrufunu önce yüzde 30 daha sonra yüzde 50 olacak şekilde hedefledik. Kişi başı günlük su tüketimi miktarını da yüz litre hedefine koyduk. Şu anda ülkemizde kayıplar hariç günlük 150 litre kişi başı su tüketimi var. Bütün bu hedefleri sağlasak bile, havza ölçekli yönetim planlarına uymazsak 14 havzada yine su açığımız olacak. Bu planda kirliliğin önlenmesi için nehir alt yönetim planı, taşkın yönetim planı ve kuraklıkla mücadele için de kuraklık yönetim planı ve sektörel tahsis planı hazırlıyoruz. Bakanlığımız tarım kanununda bir değişiklik yaparak suya göre ürün planlamasını başlattı. Kuraklık yönetim ve sektörel tahsis planı da bunların altlığı olacak. Bizim gayemiz özellikle 29 Kasım 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ulusal Su Kurulu oluşturuldu. 25 Havzada Su Kurulu, 81 ilde de İl Su Kurulları devreye sokuldu. Biz Yalova’da ilk Su Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştiriyoruz. İnşallah sonuçları hayırlara vesile olur. Burada amacımız ildeki su ile ilgili problemlere il bazında çözümler aranması, il bazında çözülemiyorsa Havza Su Kurulu’na getirilmesi burada da çözüme kavuşturulamazsa Ulusal Su Kurulu’na getirilmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.