Yalova’ Roman Federasonları toplandı

Türkiye Roman Federasyonları Platformu’nu oluşturan 30 Roman Federasyonu’nun başkanları, Yalova Buluşmasında bir araya geldi. Toplantıya katılan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ve AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü de Romanlara olan desteğin her zaman olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini söylediler

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2023 15:12
https://www.yalovahayat.com/

Türkiye genelindeki Romanların sorunlarının konuşulacağı Roman Federasyonları Platformu Yalova Buluşması, Yalova Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle de katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk gerçekleştirdi.  

“Tüm gücümüzle hizmet edeceğiz”

Yalova Belediye Başkanı olduğu günden beri Roman vatandaşların sorunlarının ortadan kaldırılması, taleplerinin karşılanması için çalıştıklarını dile getiren Tutuk, “Biz Yalova’yı çok önemsiyoruz. Sizlerin de Yalova’ya ne denli önem verdiğinizi biliyoruz. Roman kardeşlerimizin yanında olmaktan da her zaman onur ve gurur duyduk. Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Yalova’da 3,5 yıldır görev yapıyoruz.

Bu görev süremiz içerisinde elimizden geldiğince Roman vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi, taleplerini yerine getirilmesi, altyapıdan, üst yapıya kadar, projeleri hayata geçirmeye kadar çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Var gücümüzle hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.  

“Roman vatandaşlarımız örgütlenmeli”

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’un ardından söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise, Roman vatandaşların örgütlenmesinin önemine dikkat çekerek, “Gerçekten Romanlar bu memleketin has evlatlarıdır. Memleketimizin her başı sıkıştığında elini taşın altına koyarlar. Biz de bu anlamda onlara şükran duyuyoruz. Biz şunu da biliyoruz. Güçlü toplum örgütlü toplumdur. Dolayısıyla uzun yıllar Roman vatandaşlarımız bir örgütlenmeden uzak kaldılar. Ama son yıllarda hem sivil toplum anlamında hem de kamuda karşılık bulmaları anlamında ciddi mesafeler aldılar. Hiç şüphesiz ki buradan da büyük bir sinerji ortaya çıkacaktır. Bu sinerji de Roman toplumunun Türkiye’deki sorunlarının çözümü, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve sosyal, siyasi, ekonomik hayata daha etkin hayata katılmaları noktasında ciddi sonuçlar doğuracaktır” diye konuştu.

“Romanların vatan millet sevgisine kefilim”

Roman Federasyonları Platformu Yalova Buluşmasında konuşma yapan isimlerden birisi de AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü oldu. Güçlü de Roman vatandaşların söz konusu vatan olduğunda hiç çekinmeden ellerini taşın altına koyduklarını söyledi. Güçlü konuşmasında, “Ben her zaman Roman vatandaşlarımızla içiçe oldum. Her zaman yakın ilişkiler kurduk. Biz Roman kardeşlerimizin desteklerini her zaman arkamızda hissettik. 15 Temmuz gecesinde Roman kardeşlerimizin Bağlarbaşı Mahallesi’nden adeta bir sel gibi aşağıya akışlarını hiç unutmadım. Ben Roman vatandaşlarımızın vatan ve millet sevgisine de kefilim. Biz AK Parti olarak gerek Türkiye ve gerekse Yalova’da Roman vatandaşlarımızın arkasında, yanında, önünde her zaman yanlarındayız. Bundan kimsenin de şüphesi olmasın” sözlerine yer verdi.  

“Karar mekanizmalarında yer alamadık”

Roman vatandaşı olan AK Parti İzmir Milletvekili ve MYK Üyesi Cemal Bekle de toplantıda bir konuşma yaptı. Romanların yıllarca karşılaştıkları sorunların temelinde karar mekanizmalarında yeterli yer alamamanın yattığına vurgu yapan Bekle, “Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde Romanlara yönelik İstanbul Kasımpaşa Kotra’dan başlayan bir sevgi hikayesi yazıldı. Cumhurbaşkanımızın Romanlarla kurduğu o karşılıksız samimi bağ, yıllar içerisinde artarak devam etmiş ve tüm Türkiye’de karşılığını bulmuştur. AK Parti olarak hiçbir zaman mışmış gibi yapmadık. Daha parti kurulurken Sayın Cumhurbaşkanımız bu millete hizmet etmeye geldik dedi. Bu şiarla her birimiz irade koyduk. Ortaya konulan tüm iradede de önce milletimiz dedik. Biz bu toplantıyı 20 yıl önce yaparken Romanların yaşadığı en büyük sorun, Romanların karar alma mekanizmalarında yer almamalarıydı. Hamdolsun bugün devletin her mekanizmasında bizden arkadaşlarımız var” diye konuştu.  

“Eğitim kırılma noktası”

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya da toplantıda federasyon başkanlarına hitap etti. Roman çocukların eğitiminin önemine dikkat çeken bir konuşma yapan Vali Dr. Kaya ise, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu Roman hareketi, inanılmaz güzel bir sonuç verdi. Sahada biz bunun karşılıklarını da görmeye başladık. Evlatlarımızın okula devam etmesi noktasında ve Roman kardeşlerimizin kamu hizmetlerine erişiminde şu ana kadar yaşadıkları sıkıntıların ortadan kalktığını da gördük. Ama bununla da yetinmeyeceğiz. Bunu üzerine de koymak istiyoruz. Bunun pratiğini yapıyoruz artık. Ben Yalova’da yüzde 30’u, yüzde 40’ı Roman çocuklarımızdan oluşan 2 okulumuzu ziyaret ettim. Ben burada şunu gördüm ki çocukların yarısı okula geliyor, yarısı gelmiyor. Bununla ilgili okul müdürlerimize de talimat verdik. Müdürlerimiz ev ev dolaşacak ve velileri çocuklarını okula göndermeleri konusunda ikna edecekler. Ayrıca bu okullarımızda ek kursların da açılması için gereken adımları atacağız. Demem o ki geldiğimiz noktada sosyo-ekonomik desteklerden yararlanma ve kamu hizmetlerinden yararlanma noktasında iyi bir noktadayız. Ama eğitim kırılma noktası. Dolayısıyla eğitimi başaramazsak verdiğimiz bütün emekler boşa gidecek. Onun için sizler bundan sonra yapacağınız her çalışmada eğitimi merkeze alırsanız bu konuştuğumuz her şeyi 3-5 yıl sonra çözmüş olacağız” dedi. Ardından toplantıda federasyon başkanları sırayla söz alarak Roman vatandaşların sorunları, talepleri ve sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik atılması gereken adımlar hakkında görüşlerini ortaya koydular. Toplantıda alınacak kararlar bir rapora dönüştürülerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.