Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam: “Kentsel dönüşüm topyekûn yapılmalı”

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, 1. derece deprem bölgesinde bulunan Yalova'da acil kentsel dönüşüm ihtiyacına dikkat çekti. Karaçam, kentsel dönüşümün devlet, yerel idareler, vatandaşlar, DASK ve sigorta şirketlerinin iş birliğiyle yapılması gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2024 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2024 16:08

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, Yalova'nın deprem riskine karşı hazırlıksız olduğuna dikkat çekerek, yerel yöneticilere ve yetkililere acil kentsel dönüşüm çağrısında bulundu. 1. derece deprem bölgesinde yer alan Yalova'da riskli binaların tespit edilerek ivedilikle dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Karaçam, olası bir Marmara depreminde Yalova'nın kendi imkanlarıyla arama ve kurtarma çalışmalarını yapmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Karaçam, Marmara Bölgesi’nde yaşanacak büyük bir depremin 6 ili ve bölge nüfusunun üçte birini etkileyeceğini belirterek, İstanbul'da dahi 30 bin binanın ağır hasar göreceği öngörüsünde bulundu. İstanbul'un Türkiye'nin kalbi olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının dahi yetersiz kalabileceğini vurgulayan Karaçam, "İstanbul'da 10 kişilik ekiplerle 24 saat esasına göre çalışılıyor. 6 kişilik ekiplerle çalışıldığını ve dinlenmeleri gerektiğini düşünürsek, sadece İstanbul için yüz binlerce kurtarıcıya ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda Yalova'ya kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi az veya hiç olmayacaktır. Bu nedenle Yalova'da kendi yağımızla kavrulmasını bilmeliyiz ve hazırlıklarımızı bu kapsamda yapmalıyız” dedi.

Karaçam, gönüllülük sisteminin de yok olmaya başladığını vurgulayarak, “Topyekûn kentsel dönüşüm bu şartlarda çok zor. Bu nedenle kurtarma çalışmaları ön plana çıkıyor. Ancak ne yazık ki bu bölgede gönüllülük sistemini öldürdüler. 22 yıldır gönüllü çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız olası bir depremde eğer etkilenmediysek çıkıp can kurtarmak. Ancak işi bilen ve iyi organize eden yok" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yeterli olmadığını vurgulayan Karaçam, kentsel dönüşümün devlet, yerel idareler, vatandaşlar, DASK ve sigorta şirketlerinin iş birliğiyle yapılması gerektiğini belirtti.

23 yıldır aynı hikayenin tekrarlandığını dile getirerek boşa harcanan paraların kentsel dönüşüme aktarılması gerektiğini söyleyen Karaçam, "Düşük faizle ev sahibi olanlar oldu. Oysa bu paralar kentsel dönüşümde kullanılmalıydı” dedi.

Karaçam, DASK ve devletin, binalar yıkıldıktan sonra para vermek yerine, şu anda en riskli bölgelerdeki riskli binaları tespit edip hemen boşaltması ve bu binalarda yaşayan aileleri boş binalara yerleştirmesi gerektiğini savundu.