Birinci birleşime, gündem maddelerinin ilki olan, İl Özel İdaresinin ortağı olduğu muhtelif Organize Sanayi Bölgeleri Müteşebbis Heyetlerinde İl Özel İdaresini temsilen görev yapmakta iken 9.8.2023 tarihli ve 2023/376 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ordu Valisi olarak atanan Muammer Erol’un yerine, aynı Kararnameyle Yalova Valiliğine atanan Dr. Hülya Kaya’nın seçilmesi konusunun meclise sunulup, Ordu Valisi olarak göreve atanan Eski Yalova Valisi Muammer Erol’un yerine Yeni Yalova Valisi Dr.Hülya Kaya’nın seçilmesi oy kabulüne sunuldu, oy birliği ile kabul edildi ve Vali Erol’un temsilci olduğu 5 OSB’nin 4’üne Vali Kaya temsilci seçildi. Yalkim’in kamulaştırma işlemlerini tamamladığından ve genel kurul modeline geçtiğinden dolayı artık temsilci almayacağı belirtildi.
Devamında ise 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunun 31 inci maddesi ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 9 uncu maddesi gereğince, yürütülecek faaliyet ve projeler ile bunların kaynak ihtiyacını, performans hedef ve göstergelerini içeren Yalova İl Özel İdaresinin 2024 Yılı Çalışma ve Performans Programının incelenerek karara bağlanması konusu görüşülerek kasım ayından itibaren bütçe görüşmelerinin de başlayacağı belirtilerek, 2024 Yılı Çalışma ve Performans Programı incelenerek ilgili komisyonlara havale edilmesi oy birliği ile onaylandı.
Armutlu İlçesi, Fıstıklı Köyü imar planı çalışmaları İdare tarafından tamamlanmış olup, söz konusu planın Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun ilgili hükümleri gereğince İl Genel Meclisi tarafından onaylanması konusu görüşüldü ve Fıstıklı Köyü Yalı mevkiinde yapılan çalışmaların yaklaşık 25 hektar alanda sürdürüldüğü belirtildi. Halktan gelen, planların tekrar revize edilmesi talebi üzerine, köyde iki halka katılım toplantısı yapıldı ve halkın talepleri alındığı bildirildi. Yaklaşık 1 senedir çalışılan imar planı revizyonunun artık nihayetine ulaştığı söylendi. Sonrasında ise söz alan MHP İl Genel Meclis Üyesi Atalay Beştaş söz alarak,’’ Ben bu konu ile 2004’ten beri işin içinde olduğum için başlangıcından bu yana bilgim var. 1988 yılında Bursa İl Özel İdaresi tarafından planlar yapılmış,1990 yılında kıyı kenar kanunu uygulanmış. 2005 yılına kadar plan onaylama yetkisi Bayındırlık ve İskan Bakanlığında idi. 2003 yılında Yalova Bayındırlık İl Müdürlüğü planları revize etti ancak hem planlar köyün yapısına uygun değildi hem de planların köy içerisinde askıya çıkmaması nedeni ile mahkemeler iptal edilmiş oldu. Eski haline döndü ama eski halindeki planlar da kağıt üzerinde olduğu için herhangi bir işlem ve hesaplama yapılamadı.20 sene oldu ve orada kriz var inşaat yapamıyorsun ama bu zamana kadar yapılmış olan kaçak yapılar var yapı kayıttan faydalanan, imar affından faydalananlar var. Acele etmeden inceleyerek, gerekirse önümüzdeki ay kasım meclisinde iyice inceleyelim. İtiraz edenler çıkarsa bile biz İl Genel Meclis Üyeleri olarak ikna etme yoluna gidelim. 2005’teki planın iptali için davayı ben açtım idari mahkemeye temyize gidildi iptal edildi.’’ Dedi. Sonrasında ise tüm komisyonlara havalesi oy birliği ile kabul edildi. Devamında Söz alan CHP İl Genel Meclis Üyesi Oktay Atik ise gündem dışı olarak geçen günlerde hava koşullarının elverişsiz olması nedeni ile köylerin olumsuz şartlara maruz kaldığından bahsetti ve Kabaklı ile Denizçalı Köylerinde 3 gündür elektrik olmadığını söyleyerek vatandaşın mağduriyetinden bahsetti. Ekim ayı birinci oturumu bu şekilde tamamlandı.
Haber/Murat Can Aytemur