Yalova esnafı sigara zammına tepki gösterdi: Kazancımızı bankalarla paylaşıyoruz

Geçtiğimiz haftalarda sigara gruplarına gelen zamlar tütün satışlarını etkiledi mi? Tütün fiyatları arttı mı? Yalova’daki tütüncüler sigara zamlarından nasıl etkilendi? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2024 07:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 07:18
https://www.yalovahayat.com/

Geçtiğimiz haftalarda sigara gruplarına peş peşe zamlar geldi. Philip Morris, JTI, TT, BAT ve Imperial Tobacco grubundaki sigaraların fiyatı bir hayli arttı. Imperial Tobacca grubundaki en ucuz sigara 54, en pahalı sigarası ise 67 TL'ye yükseldi. Philip Morris grubunun en pahalı sigarası 67 TL, en ucuzu ise 60 lira oldu. BAT sigara grubunun en pahalı sigarası 72 TL, en ucuzu 56 lira olarak listelendi. TT sigara grubundaki en pahalı sigara 62 TL, en ucuz sigara 50 lira oldu. JTI grubunun en pahalı sigarası 67 TL, en ucuzu ise 56 lira olarak listelendi.

Sigaraya yapılan zamların ardından tütüne de zam gelmesi sigara kullanan vatandaşların alıştığı bir durum. Ancak son sigara zammından sonra tütün çeşitlerine zam gelmedi. Yalova’da nargile ve tütün satışı yapan esnaflar sigaraya yapılan son zamların ardından tütün piyasasını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıllarda sigaranın fiyatı arttıkça tütüne olan talebin de arttığını belirten esnaf son zamlardan sonra tüketici sayısında oynama olmadığını belirtti.

FİYATLAR MARKADAN MARKAYA DEĞİŞİYOR

Güncel tütün fiyatları hakkında bilgi veren Tütüncü Cihan Duman, “Biz bandrollü tekel tütünü satıyoruz. Zaten açık tütün satmak yasak. Sürekli denetleniyoruz. Kesilen cezalar karımızdan yüksek olduğu için yasa dışı satış söz konusu değil. Tütünler bize kiloluk paketler hakinde geliyor. Onların da kilosu 600 TL’den başlayıp,  1000 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyat farkını markalar belirliyor. Hepsi tekel tütünü olarak geçiyor ama markalar tününün kalitesine göre fiyat belirliyor.” dedi.

“TÜTÜNDEN KARIMIZ YOK”

Sigara fiyatlarına gelen zamların tütüne olan talebi değiştirmediğini aktaran Duman, “Bizim satışlarımız hala aynı. Müşterimiz hep sabit. Türkler genellikle sigara tütünü ve boş makaron alıyor. Araplar nargile tütünü çok alıyorlar. Boş makaron da satıyoruz. Onların fiyatı 80, 90, 100 TL olarak değişiyor. Biz karımızı tütünün yanında sattığımız nargile malzemelerinden, boş makaronlardan, çakmak, kül tablası ve sigara tablasından elde ediyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

“KAZANCIMIZI BANKALARLA PAYLAŞIYORUZ”

Tütün satışlarında pos cihazı kullanımının kendilerini zarara uğrattığını belirten başka bir tütüncü esnafı ise, “Tütün ürünleri POS cihazından geçerken bankalar yüzde 24 komisyon kesiyor. Bunu bütün bankalar yapıyor. Bu para bankaya gidiyor. Biz tütün sattığımızda fiş kesmek zorundayız. Sürekli denetleniyoruz. Cezalar çok ağır. Kazancımızı bankalarla paylaşmak istemiyoruz. O yüzden nakit satış yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü POS cihazından tütün geçirdiğimiz zaman zarar ediyoruz. Ürünlerde fiyat sabit olduğu için bizim karımız olmuyor.” şeklinde konuştu.

Serap Polat