Yalova'da Yılın Ahisi Recep Ayvaz cübbe giydi!

Ahilik Haftası düzenlenen törenlerle kutlandı. Bu çerçevede ilimizde yılın ahisi seçilen Recep Ayvaz’a cübbesini Yalova Vali Vekili Aziz Mercan giydirdi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 16:41

Ahilik Haftası kutlama programı 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki programla başladı. Ahilik Haftası Kutlama Komitesi Başkanı Cemil Demiryürek, anıta çelenk sundu. Programa Yalova Ticaret İl Müdürü Alparslan Tunalı, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (YESOB) Başkanı Mustafa Bozkurt, oda başkanları, yılın ahisi, yılın kalfası ve çırağı da katıldı. Buradan Yalova Valiliği’ne geçen kutlama komitesi Yalova Vali Vekili Aziz Mercan tarafından karşılandı. Valilik Toplantı Salonunda konuklarına hitap eden Vali Vekili Aziz Mercan, “Ahilik Haftamızı kutluyorum. Esnafımız toplumun temel direklerinden, olmazsa olmazlarımızdandır. Toplumun temelini oluşturan en önemli kurumlardan birisidir. Çok eski ve kadim bir topluluktur. Temeli 13. yüzyıla kadar uzanan ve Ahi Evran tarafından kurulan ahilik teşkilatının bugüne kadar gelen yansımalarıdır. Dayanışma, birlik ve beraberliği sağlayarak helalinden kazanma temelleri üzerine kurulmuştur. Bu anlayış da toplumumuzu bir birine bağlayan temel ilkelerden birisi oldu” dedi.

Konuşmanın ardından Yalova’da yılın ahisi seçilen Recep Ayvaz’a cübbesi giydirildi. Cübbeyi Yalova Vali Vekili Aziz Mercan, YESOB Başkanı Mustafa Bozkurt, Yalova Ticaret İl Müdürü Alparslan Tunalı, YTSO Başkanı ve Kutlama Komitesi Başkanı Cemil Demiryürek birlikte giydirdiler.  

Korteje yağış engeli

Kutlama programı kapsamında Yalova Valiliği’nden başlayarak 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar mehteran eşliğinde gerçekleştirilecek olan kortej yürüyüşü ise sağanak yağış nedeni ile iptal edildi. Meydandaki tören de Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’na alındı.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’ndaki tören ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında başladı. Ardından mehteran konseri gerçekleştirildi.

“Ahilik toplumun önemli değerlerinden birisidir”

Konser sonrasında günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı YESOB Başkanı Mustafa Bozkurt yaptı. Ahilik Teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi, milli birlik ve beraberliğin de teminatlarından birisi olduğunu dile getiren Bozkurt, “Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir.

Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temelinde Ahilik Teşkilatı oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur.

Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel yüzyıllar açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik Teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi, milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olmuştur. Ahilik üretmeden tüketmeye, haksız rekabete, güçlünün zayıfı sömürmesine, haksız kazanç sağlamaya, insanları kandırmaya, kısaca ahlaki olmayan her türlü davranışa karşıdır. Millet olarak Ahi Evran anlayışı ile birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmaktadır” diye konuştu.

Konuşmanın ardından ilin ahisi Recep Ayvaz, yılın kalfası Ahmet Oral ve yılın çırağı Beytullah Dağ’a plaket takdim edildi. Yılın kalfası seçilen Ahmet Oral’a Şed’ini de Yalova Müftüsü İlyas Yılmaztürk taktı.