Podoloji bölümü, ayak sağlığı ve ayak hastalıklarıyla ilgilenen, yardımcı tedavi ve bakım hizmeti sunan sağlık alanıdır. Ayak anatomisi, fizyolojisi, patolojisi, ayakkabı seçimi ve pedikür teknikleri gibi konuları içerir.
Podologlar Ne Yapar?
Podologlar, ayak sağlığı ve konforunu artırabilmek için hastalıkların teşhisini koyabilir, tedavi edebilir ve buna yönelik tedbirler alabilirler. Konservatif bakım hizmeti sunan, koruyucu ve önleyici tedaviler yapan sağlık tekniklerine podolog denir. Tırnak batması, nasır bakımı, diyabetli hastalarda ayak bakımı ve tırnak mantarı gibi konularda hizmet vermektedir. Aynı zamanda podologlar, baropodpmetrik analizler yaparak kişiye özel tabanlık üretimi yapmaktadır. Podolog Simge Koçyiğit” Diyabet hastaları -20’sinin bu hastalıktan dolayı hayatlarının bir döneminde ayak ülseri komplikasyonu yaşıyorlar.
İlgilinizi çekebilir: Yalova’da 976 kişi randevusuna gitmedi
Hastalarda ayak ülseri bir kez geliştiğinde tekrarlama olasılığı da artar. Diyabetik ayak yarasının eğitimle ve basit yöntemlerle önlenmesi, tedavi sürecinden çok daha kolaydır.” Sözlerini kullandı. Ayak bakımı ve hijyeni eğitimi, tabana uygun ayakkabı ve taban kullanımı gibi oldukça basit uygulamalarla ülser oluşumunda %50 oranında azalma sağlar. Diyabet hastalarının 6 ayda 1 Podolog kontrolüne gelinmesi gerekir. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde podoloji birimi kuruldu, diyabetik ayaktan korunma eğitimi verilmeye başlandı. Podoloji birimine başvurmak için, ayaklarda var olan sorunun öncelikle ilgili hekim muayenesi ve bu muayene sonrasında yönlendirilmesiyle hastalar podoloji birimine başvurabilir.
Murat Can Aytemur