Yalova’da kestane hasadı başladı mı? Kestanenin kilosu ne kadar? kestane fiyatları ne kadar?

Sonbaharla birlikte Yalova’nın Esenköy, Teşvikiye beldeleri ile Armutlu ilçesinde kestane hasadı başladı. Kestanenin kilosunun bu yıl 60 ile 80 TL aralığında satılması bekleniyor

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 12:28
https://www.yalovahayat.com/

Yalova’nın kestane merkezi olan Esenköy ve Teşvikiye beldeleri ile Armutlu ilçesinde kestane hasadı başladı. Kestane ağaçlarından özenle toplanan kestaneler, pazarlarda ve kestane şekeri üretimi yapan illerdeki işletmelere satılıyor.

Bu yıl kestane ağaçlarının verimli olduğunu ve kestanenin yüzleri güldürdüğünü söyleyen orman köylüleri, kestanenin kilo fiyatının 60 ila 80 TL arasında olduğunu beklediklerini dile getirdiler. Kestane hasadı, eylül sonunda başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Kestaneler, toplama sırığı adı verilen bir alet ile ağaçlardan dökülüyor. Toplanan kestaneler, kuyulara gömülerek bir ay çürümesi bekleniyor. Çürüyen kestaneler, kozak adı verilen kabuklarından dövme makinesi ile ayrılıyor. Dövülen kestaneler, depolarda saklanarak tüketiciye sunuluyor.

Yalova, Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biridir. Yalova’da yetişen kestaneler, lezzetli ve kaliteli olmasıyla ünlü. Kestane, hem doğrudan tüketilen hem de kestane şekeri gibi ürünlerin yapımında kullanılan bir meyve. Kestane, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır.