Yalova'da İntiharı Önleme Günü’ne dikkat çekildi

10 Eylül İntiharı Önleme Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, yapmış olduğu açıklamada, intihar ve intiharın önlenmesi hakkında detaylara yer verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 11:23

10 Eylül İntiharı Önleme Günü dolayısıyla Yalova İl Sağlık Müdürlüğü bir paylaşım yaptı ve intihar ile intiharın önlenmesine dair önemli bilgiler paylaştı. Açıklamada, intiharın sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekildi. Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, intihar riskini azaltmak ve intiharları önlemek amacıyla çeşitli stratejiler ve destek mekanizmalarının önemine vurgu yaptı.

"Hem bireyleri hem de toplulukları derinden etkilemektedir"

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi, ‘’İntihar, her yıl dünya çapında 700.000'den fazla gerçekleşen ölüm sayısıyla büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza gelmektedir. Her intiharın geniş kapsamlı sosyal, duygusal ve ekonomik sonuçları olmakla birlikte dünya çapında hem bireyleri hem de toplulukları derinden etkilemektedir.

2003 yılında Uluslararası İntiharı Önlenme Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada intihar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 10 Eylül tarihini “Dünya İntiharı Önleme Günü” olarak ilan etmiştir. Her yıl 10 Eylül tarihinde konuya dikkat çekme, damgalanmayı azaltma, intihar ile ilgili farkındalığı artırma ve intiharların önlenebilir olduğunun vurgulanması amaçlanmaktadır.

2024-2026 Dünya İntiharı Önleme Günü'nün üç yıllık teması "Changing The Narrative On Suicide - İntiharla İlgili Anlatıyı Değiştirmek" ve harekete geçme çağrısı "Start the Conversation - Konuşmaya Başlayın" olarak belirlenmiştir. Bu tema, damgalamayı azaltma ve intiharları önlemek için açık şekilde yapılan konuşmaların teşvik edilmesinin önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu karmaşık konuyu algılama şeklini sessizlik ve damgalamadan ziyade açıklık, anlayış ve destek kültürüne dönüştürmekle ilgilidir. Harekete geçme çağrısı ise, insanların intihar ve intiharın önlenmesi hakkında konuşmaya başlamasının teşvik edilmesi ile engellerin ortadan kaldırılması, farkındalığın artırılması ve destek kültürlerinin yaratılması ile ilgilidir.

Siz de konuşmaya başlayın!’’

Murat Can Aytemur