Yalova’da hayalet ağlara operasyon

Yalova Üniversitesi ve Yalova İl Tarım Orman Müdürlüğü, Marmara Denizi’nde hayalet ağlara karşı ortak bir operasyon gerçekleştirdi. Balık adamlar deniz tabanından önemli oranda hayalet ağ çıkartılar

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 12:22
https://www.yalovahayat.com/

Operasyon, Tarım Orman Bakanlığı’nın Hayalet Ağların Denizden Çıkarılması Projesi ve ‘Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı Etkinlikleri’ kapsamında yapıldı. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ve Yalova İl Tarım Orman Müdürü Suat Parıldar’ın onayıyla gerçekleşen operasyonda, Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojisi Programı öğretim elemanları görev aldı. Öğretim Görevlileri Dr. Talip İbin, Çağrı Varış, Mustafa Rüçhan Pekcan, Öğretim Görevlisi İzzet Şahin, Dr. Öğretim Görevlisi Özgür Demir, Cengiz Büyükkeskin ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hayrullah Kaya, Armutlu açıklarında dalış yaparak metrelerce uzunluktaki hayalet ağları denizden çıkardılar. Hayalet ağın bulunduğu ortamdaki canlı yaşamına olumsuz etkilerini de kayıt altına aldılar.

Müdür Parıldar'dan açıklama

Operasyon sonrası bir açıklama yapan Müdür Parıldar, hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği zararı vurgulayarak, “Hayalet ağlar, deniz canlılarının boğulmasına, yaralanmasına, hastalanmasına ve ölmesine neden oluyor. Bu ağlar aynı zamanda deniz tabanını da tahrip ediyor. Bu nedenle bu ağları denizden çıkarmak hem çevre hem de deniz yaşamı açısından çok önemli” dedi. Parıldar, operasyona katkı sağlayan Yalova Üniversitesi’ne ve öğretim elemanlarına teşekkür ederek, “Bu çalışmada bize katkı sunan Yalova Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyoruz.

Hayalet ağların denizden çıkarılması projesi kapsamında ilimizdeki diğer bölgelerde de çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı da operasyonun başarıyla tamamlandığını belirterek, “Yalova Üniversitesi olarak deniz canlılarının korunması için bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. Hayalet ağların denizden çıkarılması projesine katkı sağlamaktan mutluyuz. Bu proje sayesinde hem denizlerimizi temizliyor hem de farkındalık oluşturuyoruz” dedi.