Yalova’da balıkçı esnafı ne düşünüyor? Yalova’da balık fiyatları ne kadar? Yalova’da hamsi bol mu? Tezgahlarda balık bollaşacak mı? Balık fiyatları düşecek mi?

Balık avı sezonunun 1 Eylül 2023 tarihi itibarı ile başlamasıyla birlikte balık tezgahlarında hareketlenme görüldü. Yalova Merkez’de bulunan Balık Hali’ndeki balıkçılar, vatandaşlara tezgahlarındaki yerli balıkları tercih etmesi yönünde çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 14:33
https://www.yalovahayat.com/

Yalova Merkez Gökmen Sokak’ta bulunan Balık Hali’ndeki tezgahlarda özellikle hamside bolluk yaşanıyor. Yalova Balık Hali’nde bulunan Balıkçı Yaşar Bilim, balık fiyatları hakkında bilgi verirken vatandaşlara doğru balık tercihi için birtakım tavsiyelerde bulundu.

“Bu sene hamsi bol çıktı”

Balıkçı Yaşar Bilim, sezon başlangıcı olarak fiyatların iyi bir durumda olduğunu söyleyerek yaptığı açıklamasında, “Fiyatlar şu anda vatandaşın alabileceği durumda. Önceki seneye göre kıyaslarsak geçen sene palamut aşırı bol yakalanıyordu, geçen sene hamsi çok az çıktı. Bu sene tam tersi, geçen seneye oranla bu sene hamsi bol çıktı. Fiyat aralığı da 70-80 TL arasında gününe göre değişiyor bazen 50 TL’ye de düşebiliyor. Havalar soğudukça İç Anadolu’dan, Doğu Anadolu’dan balık almak için alıcılar geliyor talep artınca da fiyat yükseliyor doğal olarak. Bu sene çeşit de bol, mesela tekir çıkmaya başladı, mezgit sürekli geliyor. İstavritin bu sene boyu küçük, sardalya şu an da tam yağlı döneminde. Palamutun ise denizde yakalananları 150-200 gram ağırlığında, en büyüğü 250 gram oluyor. Tanesi 100-150 TL civarında değişiyor. Levrek, çupra kültür balıkları olduğu için sürekli var. Geçen sezon bunların fiyatları 130 TL idi şimdi kilosu 180 TL olmuş. Balıklar şu an için en azından daha ulaşılabilir ve protein ihtiyacını vatandaşlar balıktan kolayca karşılayabilir” dedi.

“Bizler de balık fiyatlarının düşmesinden yanayız”

Türkiye’nin üç tarafının da denizlerle çevrili olduğuna dikkat çeken Bilim, “Bence balık fiyatlarının daha da ucuz olması gerekiyor örneğin Norveç yüzölçümü olarak küçücük bir ülke ama dünyaya bir sürü balık pazarlıyor. Bizim de balıkçılar olarak devletten taleplerimiz var mesela yanı başımızda Carrefour marketi var balık da satıyor. Carrefour’un kendine ait tekneleri var, kendine ait çiftlikleri var direkt kendisi yetiştirip burada pazarlıyor oysa biz gidip aracılardan alıyoruz, halden alıyoruz. Bize gelen maliyeti otomatik olarak artıyor onlar vatandaşı cezbetmek için gerekirse ürünleri sermayeden bile aşağı satabiliyorlar. Buna bir çözüm bulunsun istiyoruz açıkçası. Vatandaşları balık yemeye bekliyoruz, gelsinler. Umarım inşallah bereketli bir sezon bizi bekliyor. Bizler de istiyoruz ki gelen herkes balık alsın, fiyatlar yüksek olduğunda bizim işimiz düşüyor biz daha çok fiyatların düşmesinden yanayız. Balıkların kilo fiyatları ise şöyle; sardalya boyuna göre kilosu 80-100 TL aralığında değişiyor, küçüklerin kilosu 40-50 TL civarında seyrediyor. Mezgit 80-100 TL, tekir 100-150 TL, çupra-levrek kilosu 180 TL, somon 180 TL. Palamutların tanesi de 120 TL, hamsiler de ise fiyat aralığı 70-80 TL aralığında” ifadelerini kullandı.

“Balıkçılar olarak mağdur oluyoruz”

Bilim, son olarak Yalova Belediyesi’nden bir istekleri olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Gemlik’ten ve Bursa’dan balık satmak için seyyar satıcılar geliyor, Yalova’da sokak aralarında dolaşıyor balık satıyorlar. Orada zabıta memurları ve belediyeler izin vermiyor ama maalesef Yalova’da buna dikkat edilmiyor. Yalova Belediyesi’nin bu konuda duyarlı olmasını talep ediyoruz ve biz balıkçı esnafına sahip çıksın istiyoruz. Bu durum bizim satışlarımızı etkiliyor ve biz mağdur oluyoruz.”

M. Tunç Tanrıverdi