Yalova’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı

Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 102’nci yıl dönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı, Yalova’da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen coşku ve gurur dolu bir törenle kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2024 11:39

 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Yalova 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtına Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Dz. Albay Mehmet Tahir Göncüoğlu ve Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in çelenkleri sunması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Vali Kaya ve beraberindekiler halkı, askerleri ve törene katılanları selamlayarak bayramlarını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı da törende okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Karamürselbey Eğitim Merkezi’nden Deniz Yarbay Timuçin Öncü yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bundan 102 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisinde olduğunu dile getiren Öncü, “Bugün yalnız Türk milleti için değil aynı zamanda tüm dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın çok şerefli bir zaferin 102’nci yıl dönümünü kutluyoruz. Tarihin hiçbir evresinde hürriyetinden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak ancak dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Türkler tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış, onurlu ve şerefli bir ulus olmuştur. İşte bu asil duygularla çok zor şartlarda hazırlanan ve planlanan Büyük Taarruz, sürpriz bir karşı harekatla düşman mevzilerini yarmış ve sayıca üstün düşmanı kesin bir darbe ile mağlup etmiştir. 30 Ağustos Zaferi, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır.

Bu askeri zafer ile siyasi zaferlerin de yolu açılmıştır. Mudanya Mütarekesi yapılmış, Trakya işgalcilerden kurtarılmış ve nihayet müzakere gücünü büyük zaferlerden alan Türk delegasyonunun siyasi mücadelesi sonunda barış anlaşması imzalanmıştır. Böylece büyük Türk zaferi, milletlerarası hukuk kurallarınca tescil edilmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı fiilen sona ermiştir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin önemi sadece cephede düşman ordularının yenilmesi değil aynı zamanda yüce Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem açarak yeni bir Türk devletinin kurulmasına imkan sağlanmasından da kaynaklanmaktadır. Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk milletinin kahramanlık duygusunu ve milli gururunu besleyen en güçlü kaynaklardan birisidir ve böyle de kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri bundan 102 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye her zaman hazırdır. Milleti ve ordusu ile bir bütün halinde hareket eden yüce Türk ulusunun varoluş sebebi olan bu kutsal zaferin 102. yıl dönümünde başta yüce Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından TUFAG ekibi tarafından halk oyunları gösterileri sergilendi ve Karamürselbey Eğitim Merkezi’ne bağlı eğitim uçaklarıyla da gösteri uçuşu gerçekleştirildi. Tören Yalova Valisi Dr. Kaya ve protokolün Yalova Valiliği’nde bayramlaşması ile sona erdi.