Yalova Belediyesi çıkartılan işçileri geri alacak

Hak-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı, Yalova Belediyesi'nin 86 işçiyi işten çıkartması sonrasında Yalova Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan işçiler düdüklerle belediyeyi protesto etti. Ardından sendika yetkilileri ile Yalova Belediyesi arasında yapılan görüşmelerde işçilerin görevlerine iadesi ve maaşların zamanında ödenmesini öngören bir protokol imzalandı

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 14:17
https://www.yalovahayat.com/

Yalova Belediyesi'nin 86 işçiyi işten çıkartması sonrasında meydanlara inen işçiler ve sendika, yeniden eylem yaparak grev kararı aldıklarını açıkladı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan işten çıkartılan Yalova Belediyesi personelleri düdükler çalıp sloganlar atarak Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel'i protesto ettiler. İşçilerin bağlı olduğu Hak-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı da burada bir basın açıklaması yaparak işçilerin haklarını korumak için ellerinden gelen ne varsa yapacaklarını dile getirdi. Burada alınan grev kararını da Yalova kamuoyu ile paylaşan Hak-İş Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz, 86 işçi görevlerine geri dönene kadar da grevin sürdürüleceğini ifade etti. Yalova Belediyesi yönetiminin çalışanları ile hesaplaşma yolunu seçtiğini dile getiren Yavuz, "Yalova Belediyemizde 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürüttüğümüz sözleşme sürecimiz, Yalova Belediyesi işçisinin sofrasına konulacak bir dilim ekmeğin mücadelesiydi.

Bu mücadelemizin meyvesi 22 Ocak tarihinde gerçekleştirilen imza töreni ile adeta bir düğün havasında tüm emekçilerimiz ile birlikte kutlanmıştı. Fakat geldiğimiz noktada emekçi kardeşimiz nisan ayından itibaren maaşını taahhüt edilen ödeme tarihinde alamıyor. Maaş ödemesinde yaşanan ciddi gecikmeler ve taksitlere bölmeler, yapmış olduğumuz mesailerin ve ikramiyelerimizin ödenmemesi emeğinden başka hiçbir sermayesi olmayan işçi ve emekçileri borç batağına sürüklemiştir. Kirada bulunan arkadaşlarımız kiralarını ödeyemedikleri için ev sahipleri tarafından evlerinden çıkartılmaktadır. Bu gün geldiğimiz noktada Yalova Belediyesi yönetimi çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkmıştır. Yalova Belediyesi işçisi ise, işten çıkarılan 86 arkadaşımız için onurlu bir duruş sergilemiştir. Bu düzene dur demek, hak ettiğimiz değeri, emeğimizin karşılığını alabilmek, haksız yere işten çıkarılan üyelerimizin geri döndüğünü görmek için bugün itibariyle temizlik işlerinde ve diğer tüm birimlerde iş durdurma kararı alarak uygulamaya geçirmiş durumdayız. Bizler grevin meraklısı değiliz, grev yapmış olmak için greve çıkmayız. Ancak çözümsüzlüğe itilirsek, çıkmaza sokulursak, emek, alın teri ve akıl terimiz için başka çaremiz kalmamışsa; gerekirse gemileri değil, limanları da yakarız. Grevin en iyisini de biz yaparız” dedi.

CHP Genel Başkanına seslendiler

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e de seslenen Hak-İş Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz, "Buradan Sayın Özgür Özel'e sesleniyorum. Seçim kampanyalarınızda emek, emekçi, ekmek, hak, hukuk, adalet, barış, özgürlük, kardeşlik diyerek en çok sesi çıkan sizdiniz. Mazbatalarını aldıktan sonra Yalova Belediyesi 86 arkadaşımızı, Çiftlikköy Belediyesi 9 arkadaşımızı işinden, aşından, ekmeğinden özgürlüğünden ettiler. Sayın Özgür Özel'den rica ediyoruz. Çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkan, çalışanlarını işinden, aşından, ekmeğinden, özgürlüğünden eden belediye başkanlarınıza artık bir dur deyin. Buradan çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkan belediye başkanlarına sesleniyorum. İşçiyi hor gören, geleceğini zor görür” diye konuştu. Eylem sırasında Yalova Emniyet Müdürlüğü de güvenlik önlemleri aldı. İşçiler asçıklama sonrasında meydanda kurulan çadırda düdüklerle belediyeyi protesto etmeyi sürdürdüler.  

Protokol imzalandı

Grev kararı alınması ve işçilerin gösterileri sonrasında harekete geçen Yalova Belediyesi, belediye başkan yardımcıları vasıtası ile sendika yetkilileriyle irtibata geçti. Sonrasında yapılan görüşmelerde ortak bir karara varıldı. 6 maddeden oluşan bir protokol metni oluşturularak imza altına alındı. İşten çıkartılan işçilerin yeniden işlerine iadesi ve maaş ödemelerinin düzenli olarak yapılmasını da öngören protokolde şu maddeler yer aldı; İş akdine son verilen Personel A.Ş. çalışanlarından 2020 yılı tarihinden önce girişi olan personellerin işten çıkışları Riyaset Makamı kararı ile iptal edildiğinden, fiilen sahada çalışan personellerin işten çıkışları Riyaset Makamı kararı ile iptal edildiğinden, kalan 20 personeli işten çıkışlarının 06.07.2024 tarihi itibariyle iptal edilmesi hususunda mutabık kalınmıştır. 1. maddede belirtilen işten çıkarılın iptal edilmesiyle birlikte, 28.06.2024 tarihinde iş çıkışı yapılan işçilerinden işe iadsi sağlanmayan işçi kalmayacaktır. (Karşılıklı rıza dahilinde çıkarılan personeller istisnadır.) Yalova Belediyesi ve Personel A.Ş. çalışanlarının maaş ödemeleri mayıs ayı maaşından kalan kısım ayın 10’u itibariyle banka hesaplarına gönderilecektir. (Bankalarla yapılan protokol kapsamında bankada bekleme süresi hariç.) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek-20. maddesine istinaden personele ilişkin brüt giderlerin, yıllık bütçe gelirlerinin yüzde kırkını aşmayacak şekilde düzenlenmesi ve mali yükün personele sağlıklı maaş ödeyebilmek adına düzenlenmesi ve iş verimini arttırabilmek amacıyla personele ilişkin düzenlemeler Yalova Belediyesi tarafından ivedi süre içinde yapılacağı sendika yetkililerine bildirilmiştir. İş ahlak ve kurallarına uyumsuz davranışlar sergileyen, disiplinsiz davranışlarda bulunan, görev yerini izinsiz terk eden, iş barışını bozan personellerin iş akitlerinin fesih edilmesinde disiplin kurullarını işletmek suretiyle Yalova Belediyesi yetkilidir.

İş bu protokolün imza altına alındığı tarih ve saat itibariyle, iş durdurma ve greve ilişkin süreç sonlandırılacak, tüm personelin iş başı yapması sağlanacak, gün içinde yaşanan iş durdurma eylemi kapsamında aksayan işlerin ivedilikle tamamlanması ve eyleme ilişkin ekipmanların kaldırılması sağlanacaktır.