Yalova Basın Birliği Başkanı Erhan Erdoğan, "Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin değil, tüm toplumun hakkıdır"

Yalova Basın Birliği Başkanı Erhan Erdoğan, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 13:13

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Yalova Basın Birliği Başkanı Erhan Erdoğan gazetecilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: "İstanbul’da çıkan gazeteler, Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı vermişti. Bu olayın yıldönümü, 1948 yılından bu yana çeşitli adlarla kutlanmaktadır. Gazeteciler ve Basın Bayramı, basın özgürlüğünün önemini bir kez daha vurgulamak için bir fırsattır.

"Gazeteciler Toplumun Gözü ve Kulağıdır"

Erdoğan, gazetecilerin doğru bilgiye ulaşma hakkını savunmalarının önemini vurgulayarak, "Gazeteci, toplumun gözü ve kulağıdır. Haberler aracılığıyla dünyadaki gelişmeleri takip eder, sorunları gün yüzüne çıkarır ve kamuoyunu bilgilendirir. Ancak bu önemli meslek grubu, sık sık zorluklarla karşılaşır. Baskılar, sansür, tehditler ve hatta fiziksel saldırılar, gazetecilerin işlerini yapmalarını zorlaştırır," dedi.

"Basın Özgürlüğü, Tüm Toplumun Hakkıdır"

Gazeteciliğin demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Erdoğan, "Halkın bilinçli kararlar alabilmesi için doğru ve tarafsız bilgiye erişim hakkı vardır. Bu nedenle, basın özgürlüğü sadece gazetecilerin değil, tüm toplumun hakkıdır. Basın, demokrasinin işleyişinde kritik bir rol oynar ve toplumun bilgilendirilmesi, haberlerin yayılması ve farklı görüşlerin ifade edilmesi gibi temel işlevleri yerine getirir," diye konuştu.

"Basın Kuruluşları Ekonomik Zorluklarla Karşı Karşıya"

Erdoğan, basının özgür olmasının, basın kuruluşlarının güçlü olmasının tek yolunun görsel ve yazılı basının kendi ayakları üzerinde durması ve hiçbir kimseye muhtaç kalmaması gerektiğini vurguladı. "Maalesef tasarruf tedbirlerinden en çok etkilenen basın yayın organları olmuştur. Zor ekonomik koşullarda evlerine ekmek götürmeye çalışan meslektaşlarımızın yanı sıra yayın organları her geçen gün ekonomik olarak daha da zor duruma düşmektedir. Böyle devam ederse ne yazık ki birçok yayın organı kapanacak ve özgür basının sesi kesilecektir," dedi.

"Gazze'deki Gazeteci Ölümleri"

Yalova Basın Birliği Başkanı Erhan Erdoğan, İsrail’in Gazze şeridine yönelik gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılarda on binlerce sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze saldırılarında ölen gazeteci sayısı bu gün itibariyle 163’e çıktı. Gazze’de yaşanan insanlık trajedisini tüm dünyaya duyururken hayatını kaybeden tüm gazetecileri ve aramızdan ayrılan tüm basın mensuplarımızı rahmetle anıyor, başta Yalova olmak üzere tüm Türkiye’deki meslektaşlarımızın da basın bayramlarını kutluyorum," ifadelerini kullandı.