Yalova AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek; "Şiddete karşı kararlıyız"

AK Parti Yalova Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2023 01:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 01:22
https://www.yalovahayat.com/

Şimşek, AK Parti olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıldır kararlı bir duruş sergilediklerini belirterek, “Kadına şiddetin, insanlığa ihanet olduğu” düşüncesiyle birçok adım attıklarını söyledi. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla AK Parti İl Binasında bir basın açıklaması yapıldı. AK Kadınların dövizlerle hazır bulunduğu basın açıklamasını AK Parti Yalova Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek okudu. Gazze’deki acıların gölgesinde yaptığı açıklamada, çatışma bölgelerinde kadınlara uygulanan insanlık dışı fiziksel ve cinsel saldırılar ve toplu şiddetin, aynı zamanda savaş suçu olduğunu ifade eden Şimşek, “Maalesef şiddetin en ağırı Gazze’de yaşanıyor. Bütün dünyanın gözleri önünde her saat 6 çocuk, 4 kadın öldürüldü. Burada ölen sadece masum kadın ve çocuklar değil vicdanlarımızdır.” dedi.

Anayasa’dan TCK’ya, İş Kanunu’ndan sosyal politika uygulamalarına kadar yüzlerce düzenleme ve kanunu hayata geçirdiklerini, şiddetle mücadeledeki kararlılıklarını 2002 yılında, daha ilk seçim beyannamelerinde, ifade ettiklerini hatırlatan Şimşek, “Aile mahkemelerini biz kurduk. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir maddesini biz getirdik. Töre ve namus nedeniyle işlenen cinayetleri ağırlaştırılmış suç kapsamına aldık. Kadına şiddet ve cinsel suç tanımını ilk defa biz yaptık. Kadın erkek fırsat eşitliğini daha da güçlendirerek pozitif ayrımcılık ilkesini Anayasa’da düzenledik. Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun ulusal mevzuatımızdaki en önemli dayanak oldu. Erkeğin kadına yönelik işlediği suçlarda ‘iyi hâl uygulamasını’ kaldırdık ve kadına şiddeti ‘katalog suç’ kapsamına aldık. Şiddet mağduru kadınlara baro tarafından ücretsiz avukat hizmeti sağladık.

Şiddet izleme merkezleri ŞÖNİM’leri yaygınlaştırdık. Kadın acil destek mobil uygulaması KADES’i hayata geçirdik. Elektronik kelepçe uygulamasını yine biz başlattık. İş yerinde psikolojik tacizin önlenmesi mobbing genelgesini düzenledik ve mobbingi suç kapsamına aldık.” diye konuştu.

Eğitimin, kadın-erkek eşitliği konusunda şiddetin önlenmesi için atılan en temel adım olduğunu belirterek, toplumsal dayanışmanın gücüne vurgu yapan Şimşek, “Bugüne kadar olduğu gibi sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak kapsamlı çözümler üretmeye devam edeceğiz. Kadına yönelik şiddetin sadece ev, sokak ve işyerleri ile sınırlı olmadığını vurgulamak istiyoruz. Çatışmalarda zorla silahlandırma, çatışmaya zorlama, tecavüz ve intihar görünümlü infazlar da kadına yönelik şiddetin en ağır biçimidir. YPG-PKK gibi terör örgütlerinin uluslararası raporlara giren kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetini, infazını bir kez daha kınıyoruz.” dedi. Son olarak, kadına yönelik her türlü şiddeti reddettiklerini ve tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammül edemediklerini ifade eden Şimşek, “Ev içinde, çatışmalarda, terör faaliyetlerinde ve her türlü zeminde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, şiddeti araçsallaştıran, olumlayan zihniyete karşı kadın erkek omuz omuza mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.