Yalova 43 köy diri fayların tehdidi altında

Yalova İl Genel Meclisi Başkan Vekili İdris Durmuş, olası Marmara depreminin verebileceği zararları azaltma ve depreme hazırlık konusunda bir açıklama yaptı. Durmuş, 43 köyün diri fay hatlarının tehdidi altında olduğunu da vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2023 14:23
https://www.yalovahayat.com/

Yalova İl Genel Meclisi eylül ayı olağan toplantıları devam ediyor. Bu noktada Yalova’nın karşı karşıya kaldığı deprem riski de mecliste gündeme taşındı. Yalova’yı da tehdit eden diri fay hatları hakkında bir raporun hazırlandığını ifade eden Yalova İl Genel Meclisi Başkan Vekili İdris Durmuş, “Diri fay hatları konusunda sunumlarından dolayı öncelikle Abdullah Koral beye, genel sekreterimize ve genel sekreter yardımcılarımıza, katılan müdürlere ve özel idaremizin çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Durmuş, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmasında da bahsi geçen Yalova ilini de kapsayan bölgeye ait Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 1/250.000 ölçekli Türkiye Diri Fay Haritası’nın detaylı incelenmesinin yol haritası sunduğunu söyledi.

Durmuş, “Mikro bölgeleme, jeolojik etüt raporları, Deprem Master Planı konuları ilimiz için önemli başlıklar. Diri fay hatları bize 43 köyümüzün her birindeki tehlikeli ve risk alanlarının belirlenmesi ve riski azaltıcı çalışmaların neler olabilirliği hakkında bize yol göstermektedir” diye konuştu.

Gerek İl Özel İdaresinin yaptığı gerekse özel sektör tarafından yapılmış olan tesislerin bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Durmuş, “Yeni yapılacak göletler gibi yatırım kararlarını alırken diri fay hatlarını göz önüne almak önem arz etmektedir. Bunun yanında imar konularında da baz alınması gereken genel çerçeve diri fay haritası olacaktır” şeklinde konuştu.

Durmuş, şubat ayında meydana gelen depremler ile artık parametrelerin değiştiğini belirterek, depremlerde vatandaşların gerek can kaybı gerekse de mal kayıplarını en aza indirme çalışmalarının artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.