Vize çilesine bir darbe daha! Schengen vize ücretlerine zam

Son dönemlerde Avrupa ülkelerinde yaşanan vize krizi Türkiye’nin gündemindeyken konuyla ilgili tepki çeken bir gelişme daha yaşandı. AB Komisyonu, Schengen vize yenileme ücretlerine yüzde 12 oranında zam yaptı. Yeni zamla beraber vize yenileme ücreti yetişkinler için 90 Euro olurken, 6-12 yaş arası çocuklar için ise 45 Euro’ya yükseltildi. Yeni ücret tarifesi ise 11 Haziran'dan itibaren geçerli olacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2024 11:17

Türkiye’den yurt dışına seyahat edenlerin en çok tercih ettiği rota olan Avrupa ülkelerine vize almak neredeyse imkânsız hale geldi. Vize başvurularının reddedilmesi bir yana artık başvuru için randevu bile alınamıyor.

Bu durum Türkiye tarafından sık sık gündeme getirilse de AB komisyonundan net bir açıklama yapılmıyor. Vize ile ilgili tartışmalar devam ederken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vize yenileme ücretlerine yüzde 12 zam yaptığını duyurdu.

Slovenya Dışişleri Bakanlığı, AB Komisyonu'nun vize yenileme ücretlerini yetişkinler için 90 Euro’ya çıkardığını duyurdu.

YENİLEME ÜCRETİ 90 EURO’YA ÇIKTI

6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro olan vize ücreti zamla birlikte 45 Euro’ya çıkarıldı.

AB ayrıca, üye ülkelerden sınır dışı edilen kişilerin 'Geri kabulünü kabul etme konusunda yetersiz iş birliği' gösteren ülkeler için de vize ücretini 135/180 Euro’ya yükseltti.

YENİ ÜCRETLER HAZİRANDA GEÇERLİ

Yeni zamlı ücret tarifesi, 11 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Öte yandan vize ücretlerine zam yapılacağını 2 Şubat'ta duyuran Avrupa Birliği Komisyonu'ndan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı fakat resmi kararın bu hafta sonu açıklanması planlanıyor.

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Schengen vizesi, Avrupa Birliği’ne üye olan ve Schengen Bölgesi'ne dâhil olan ülkelerde rahatça seyahat etmek isteyenler için gereklidir.

Bu vize, seyahat edilecek AB ülkelerinde kişiye serbest dolaşım imkânı sağlar.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi popüler Avrupa ülkelerini kapsayan bu vize, birçok kişi için Avrupa’yı ziyaret edebilmek için ilk adımdır.

Hilal Baldemir