Vali Kaya tarım, sanayi dengesine vurgu yaptı: Turizm, tarım ve sanayide öncü olacak illerden birisiyiz

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Subaşı beldesinde kentin coğrafi işaretli meyvesi olan kivinin hasadının başladığını simgeleyen bir program gerçekleştirildi. Burada konuşan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya kentte sanayi-tarım dengesinin korunmasını sağlayacak adımların atılması ve kararların alınmasına vurgu yaparak, “Biz hem turizm, hem sanayi ve hem de tarımda öncü olacak illerden birisiyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2024 12:14

Yalova’nın coğrafik işaretli ürünlerinden birisi durumundaki kivinin hasadının startı anlamına gelen, ‘Coğrafik İşaretli Yalova Kivisi Hasat Programı’ Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesinde gerçekleştirildi. Programa Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı. Programın açılış konuşmasını Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca gerçekleştirdi.

“Sanayi ile birlikte üretim düşüyor”

Burada ilçedeki sanayinin gelişmesinin kivi üretimine olan olumsuz etkilerine vurgu yapan Fazlaca, “Bundan sonraki süreçte Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’müzle güzel çalışmalara imza atacağız. Kivi üretimi Subaşı beldemizde yaygın olarak yapılıyor. Bu üretim artık başka bölgelere kayıyor. Bunun temel nedeni ise üretim maliyetlerinin artması ve sanayi ile birlikte üretimde verimliliğin düşmesi. Ama buradaki çiftçilerimiz bu denli zorlu şartlara rağmen gayret ve çaba ile üretimlerini sürdürüyorlar. Biz de Altınova Belediyesi olarak yanlarında olacağız” dedi.

“Kivide yeni türler yolda”

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise coğrafik işaretli ‘Yalova Kivisi’nin il açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılan çalışmalarla geliştirilen yeni kivi türlerinin yolda olduğu müjdesini de veren Büyükgümüş, “Kivi Yalova’mızın en değerli markalarından birisi. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla da coğrafi işarete kavuşmuş bir ürünümüz. Bu Yalova Kivisi’nin tüm dünyada marka değerini daha da yukarılara taşıyor. Buradaki çalışmaları sürdürüyoruz. Halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitümüzde tescili gerçekleştirilen 2 tür kivi daha var. 1 türle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. O türlerimiz de toprakla buluştuğunda daha verimli daha dayanıklı, uluslararası piyasalarda kendine daha fazla alan açacak bir kivi ekonomisini ilimiz adına güçlendirmiş olacağız. Bu adımları atarken bir yandan da içerisinde bulunduğumuz bahçelerden ekonomik ömrünü tamamlayanlar ve mantarla ilgili sorun yaşayan bahçelerle ilgili de süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Bahçelerin yenilenmesi, kivilerin ekonomik ömrünü güçlendirecek mantar hastalığı ile mücadelenin yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı Ziraat Bankası ile birlikte çiftçilerin yanında olmaya devam ediyor. Kivideki ürün sayısının her geçen gün artması da beni çok mutlu ediyor. Yeni ve katma değerli ürünlere, gerek yeme içme sektörü ve gerekse tıbbi ve aromatik bitki tarafından bu gibi değerli ürünleri arttırdığımızda ekonomik kazancımız da artacaktır” şeklinde konuştu.  

“Sanayileşirken tarım arazilerini koruyacağız”

Büyükgümüş’ün ardından söz alan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise sanayi ve tarımın Yalova’da tam bir denge içerisinde gelişiminin önemine vurgu yaptı. Bu hassas dengenin korunması için gerekli adımların atılacağını da ifade eden Kaya, “Kivi bizim için çok önemli katma değeri yüksek, tanıtım anlamında da merkeze aldığımız ürünlerden birisi. Kısa bir süre önce Subaşı Belediyesi tarafından organize edilen Kivi Festivali’ni de gerçekleştirdik. Şimdi de hasadımızın şenliğini düzenliyoruz. Yalova hem Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından araştırma çalışmaları süren yeni türlerle birlikte hem de tescili yapılan Yalova Kivisi ile aslında dünya piyasasında yer alan ve bu anlamda da çok iddialı olduğumuz bir ürün. Kivinin çeşitleri bizde üretiliyor ve dünyaya bunları transfer ediyoruz. En son yine Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği bir türü İtalya’ya pazarladık. İtalya’dan gelen ekip de buraya gelip bizim tecrübelerimizden yararlanarak kendi ülkelerindeki ıslahı gerçekleştirdiler. Dolayısı ile sadece üretmekle kalmıyor ve elimizdeki bilgiyi dışarıdaki ülkelere pazarlama imkanı da elde ediyoruz. Yalova bu noktada çiftçisi, üreticisi ile ve buradaki bilgi ve birikimi ile dünyaya örnek olan merkezlerden birisi. Bunu da elbette devam ettireceğiz. Burada dikkat etmemiz gereken çok hassas bir denge de var. Hem sanayileşeceğiz, hem de tarım arazilerimizi koruyarak üretime devam edeceğiz. Dolayısıyla bu hassas dengeyi sürdürebilmemiz için de mevcutta sürdürdüğümüz çevreye duyarlı sanayileşme modelini Yalova’da elimizden geldiğince bu noktada bir kümelenme olması için de gayret gösteriyoruz. Özellikle sanayideki etkinin tarıma olumsuz etkisinin olmaması için temiz sanayinin ve çevreye zararsız sanayi tipinin modellenmesi söz konusu. Biz Yalova Makine İhtisas OSB’nin hemen yanında Çiçekçilik OSB’yi de yerleştirerek bu iddiamızı da tüm dünyaya gösterdik. Bundan sonraki süreçte hem tersaneler, hem OSB’ler ve hem de belediye başkanlarımızın alacağı imar uygulama kararlarında buna özellikle dikkat edilmesi ve tarım arazilerinin korunması ve bu dengenin korunmasını sağlayacağız. Biz hem turizm, hem sanayi ve hem de tarımda öncü olacak illerden birisiyiz. Bu dengeyi sürdürdüğümüz takdirde bölgede avantajlı konuma geleceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kivili pasta kesildi

Konuşmaların Ardından Yalova Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü tarafından hazırlanan kivili pasta kesildi. Pastayı kesen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya pastayı katılımcılara ikram etti. Pastanın kesilmesi sonrasında kivi hasadına geçildi. Vali Kaya ve beraberindekiler çiftçilerle birlikte kivi hasadı gerçekleştirdiler. Program sonrasında katılımcılara Yalova Kivisi ve Trabzon hurması da ikram edildi.