Deprem gerçeği ile yaşamaya çalışan Türkiye’de önceki gün 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümünde hayatını kaybedenler anılırken bir yandan da olası Marmara depremine ilişkin konuşuldu.
Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından gözler Marmaray’a ve olası bir depreme çevrildi ve yetkililerden hızlı adımlar atılması istendi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet sitesine yaptığı açıklamalarda, İstanbul’daki en riskli ve en güvenli bölgeleri sıralarken olası depremlerin etkilerini değerlendirdi.
Prof. Dr. Ercan, olası Marmara Depremi'nde sık sık söylendiği gibi İstanbul'un özellikle Küçükçekmece ilçesi ve Tekirdağ'ın ciddi risk altında olduğunu belirtti. İstanbul’daki kişi ve yapı yoğunluğunun fazla olmasına vurgu yapan Ercan, beklenen depremin şiddetinin 6.4 ile 7.2 arasında olmasını beklediğini ifade etti.
Küçükçekmece'nin 25 kilometre güneyinde beklenen ilk depremin 20 ila 35 saniye süreceğini öngören Ercan, ikinci depremin ise Tekirdağ yakınlarında gerçekleşebileceğini ve 30 ila 40 saniye süreceğini tahmin ettiğini belirtti.
Ercan, Avrupa Yakası’nın deprem riskinin yüzde 65 civarında, Anadolu Yakası’nın ise yüzde 35 civarında olduğunu ifade etti. Bunun nedenini, Avrupa Yakası'ndaki yapılaşmanın yoğunluğu ve eski yapıların daha fazla olması şeklinde açıklayan Ercan, özellikle Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu ve Bakırköy gibi şehrin Batısında bulunan bölgelerin yüksek risk altında olduğunu vurguladı.
İstanbul’da en güvenli bölgelerin kuzey kesiminde yer aldığını belirten Ercan, şehirdeki yeni yapılaşmanın kuzeye doğru yayılmasının riskleri artırdığını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul gibi şehrin yüzey alanını etkileyecek projelerin deprem riskini artırabileceğini belirten Ercan, İstanbul’un yapısal dönüşümünün acilen tamamlanması gerektiğini söyledi
Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl'de Adapazarı'nda olur. Teke Adası'nın güneybatısında olur, Rodos'a bakan kesiminde. Hatay dedik oldu. Kahramanmaraş'ı 3 yıl önceden söylemiştik ama bunları söylemenin bir anlamı yok.
Prof. Dr. Ercan, olası Marmara Depremi'nin etkisinin, 1999 depreminden daha büyük olabileceğinin altını çizerek, yapı ve nüfus yoğunluğuna dikkat çekti. Ercan, İstanbul'da yerleşim teşviklerinin ve düzensiz göçün durdurulması gerektiğini, aksi halde büyük bir felaketin kaçınılmaz olabileceğini dile getirdi.
Hilal Baldemir