Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in yargılanması bugün başlıyor!

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail zulmü için bugün Uluslararası Adalet Divanı’nda dava süreci başlıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 52 devlet ve 3 uluslararası kuruluş, İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçları ve insan hakları ihlallerine ilişkin sözlü beyanlarda bulunacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 12:05

İsrail ve Filistin arasında devam eden savaşta 4 ay geride kalmışken Siyonist İsrail, Gazze’de insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Bütün dünyanın tepkilerine rağmen saldırılarını ve ambargolarını geri çekmeyen İsrail Devleti bugün Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanmaya başlayacak.

Tarihler 2022'yi gösterirken Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail'in Gazze bölgesindeki politikaları ve uygulamaları konusunda ciddi bir adım attı ve bu uygulamaların insanlık onurunu hiçe sayan yönlerinin hukuki sonuçlarını değerlendirmek üzere danışma görüşü talep etti.

Bu gelişmenin ardından Uluslararası Adalet Divanı, bu talebe hızla yanıt vererek İsrail'in Filistin'deki hukuksuz eylemlerine ilişkin bulgu ve gözlemleri değerlendirecek.

Bu önemli süreçte, Türkiye de dahil olmak üzere 52 devlet ve üç uluslararası kuruluşun yargılama sürecinde beyanlarda bulunması bekleniyor.

Türkiye 26 Şubat'ta görüşlerini beyan edecek

Halka açık olarak düzenlenecek olan duruşmalar, ilk olarak Filistin Devlet’inin sunumuyla başlayacak. 52 ülke ve üç uluslararası kuruluşun sözlü beyanları bir hafta boyunca divan üyeleri tarafından dinlenecek. Türkiye de 26 Şubat'ta Divan'da görüşlerini aktaracak.

Hollanda’da bulunan Lahey Barış Sarayı'ndaki oturumlar, canlı olarak herkese yayınlanacak. Divan, oturumların sonunda bağlayıcı olmayan bir danışma görüşü sunacak.

Öte yandan daha önce Uluslararası Adalet Divanı, 2004 yılında verdiği bir kararda, İsrail'in Filistin topraklarında inşa ettiği duvarın uluslararası hukuku ihlal ettiği yönünde bir görüş bildirmişti.

Hilal Baldemir