Ulusal Süt Konseyi’nden yeni karar: Fiyat değişikliği o tarihlerde yapılacak

Son dönemlerde süt ve süt ürünlerine gelen aşırı zamlar vatandaşın adeta belini büktü. Ulusal Süt Konseyi Yönetimi Kurulu, dün gerçekleştirilen toplantıda çiğ inek sütü litre satış fiyatının 14,65 TL olarak uygulanmasına devam edilmesine karar verdi. Bundan sonra fiyat güncellemelerinin üç aylık periyotlarla yapılacağı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2024 11:22

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşların çok zor günler geçirmesine neden olurken bu durum en çok da gıda sektörünü etkiliyor ve ucuz gıdaya ulaşmak giderek imkansız bir hale geliyor.

Birçok ürüne peş peşe gelen zamlarla birlikte süt üreticileri, artan maliyetler nedeni ile çiğ süt fiyatlarının bir kez daha artırılmasını talep ediyordu.

Konuyla ilgili Ulusal Süt Konseyi'nden açıklama geldi.

SÜTE ZAM YOK

Konseyin yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada nisan ayından bu yana 14,65 TL olarak uygulanan çiğ inek sütü litre fiyatlarına zam gelmeyeceği açıklandı.

3 AYDA BİR GÜNCELLENECEK

Yapılan açıklamada süt fiyatlarının güncel gelişmelerle birlikte isteğe göre değil mevcut durumda 3 aylık periyotlarla güncelleştirileceği de ifade edildi.

"PİYASA ŞARTLARI VE MALİYETLER DEĞERLENDİRİLDİ"

Konsey’den toplantı sonrası konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

"Konseyimizce 9 Ağustos 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, Nisan ayında çiğ süt tavsiye fiyatı ile ilgili alınan karar gözden geçirilmiştir.

Mevcut piyasa şartları ve maliyetler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede güncel çiğ süt tavsiye fiyatının devamına karar verilmiştir.

Buna göre; yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 14,65 TL olarak uygulanmasına devam edilecektir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir.

"22 KURUŞ FARK UYGULANACAKTIR"

Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için 22 kuruş fark uygulanacaktır.

Bundan sonraki süreçte, çiğ süt tavsiye fiyatı 3 aylık periyotlar halinde değerlendirilecektir."

ZİNCİR MARKETLERDE FAHİŞ FİYATLAR

Zincir marketlerde normal yüzde 3 ve üzeri yağlı sütlerin fiyatı 24 lira ile 38 lira arasında değişiyor.

Öte yandan bazı markalarda ise 1 litre sütün fiyatı birçok markette 42-45 TL arasında değişiyor. 

Hilal Baldemir