TÜRKSAT 6A uzaya fırlatıldı! Türkiye’nin ilk yerli uydusundan ilk sinyal alındı

Uzun yıllar süren çalışmaların sonucunda tamamlanan yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. O gurur anlarını Bakan Uraloğlu tüm Türkiye ile paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 10:42

Türkiye’nin uzun yıllardır üzerinde çalıştığı yüzde 80 üzerinde yerli olan ve Türk mühendisler tarafından geliştirilen ilk haberleşme uydusu TÜKSAT 6A uzaya fırlatıldı ve ilk sinyal alındı.

İLK SİNYAL ALINDI

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu olma özelliği taşıyan TÜRKSAT 6A, Türkiye saatiyle 02.30'da Florida’da bulunan Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40'tan yörüngesine yerleşmek üzere uzaya gönderildi.

Başlangıçta saat 00.20'de yapılması planlanan fırlatma, olumsuz hava koşulları nedeniyle Türkiye saatiyle 02.30'a ertelenmişti.

Yaklaşık 36 dakika süren bir yolculukla 300 kilometrelik irtifaya roketle taşınan uydunun, daha sonra roketten ayrılarak 70 dakikada geçici yörüngesine ulaştığı ve ilk sinyalin alındığı açıklandı. 42 derecedeki asıl yörüngesine yerleşmesi 10 ila 15 gün sürecek olan TÜRKSAT 6A’nın, yaklaşık 1 ay içerisinde de aktif hale geleceği bildirildi.

ERDOĞAN: YÜZDE 81'DEN FAZLASI MİLLİ İMKÂNLARLA ÜRETİLDİ

Fırlatma işlemleri öncesi tüm hazırlıkları yakından takip eden ve gelişmeleri anbean paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, fırlatma anlarını da Türkiye ile canlı olarak paylaştı. 

Bugün ABD’ye doğru yola çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 6A uydusunun fırlatılması törenine video mesaj gönderdi.

Önüne çıkarılan tüm engellere ve kısıtlamalara rağmen Türkiye'nin uzaydaki varlığını artırdığını belirten Erdoğan, Milli Uzay Programı'ndaki ana hedeflerden biri olan ilk insanlı uzay misyonunu kısa süre önce ulaşıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türksat 6A ile uydu üretiminde yeni bir safhaya geçmiş bulunuyoruz. Yerli ve milli haberleşme uydumuz 6A, mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi daha da artıracaktır. 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan Türksat 6A sayesinde Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi daha önce kapsama alanı dışında olan ülkeler, kapsama alanına girecek. Yeni uydumuzla Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusu 3,5 milyardan 5 milyara çıkaracağız. 6A ile birlikte TÜRKSAT’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da ciddi manada artacağına inanıyoruz. Ayrıca Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek.

Türkiye böylelikle uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde pazar payına sahip olacak. Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilebilmesi, milli güvenliğimiz açısından da büyük önem arz ediyor."

Erdoğan son olarak Türksat 6A uydusunun, Türkiye, millet ve televizyon yayıncılığı için hayırlara vesile olmasını dileyerek projenin hayata geçmesinde emeği olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat, TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ ve CTech firmasına teşekkür etti.

URALOĞLU: UYDUMUZDAN İLK SİNYALİ BAŞARIYLA ALDIK

Fırlatma merkezinde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya fırlatılan Türksat 6A uydusuna ilişkin merak edilen son durumu paylaştı. 

Uraloğlu, paylaşımında "Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Hilal Baldemir