Türkiye’de nerede kaç Suriyeli yaşıyor netleşti! İşte Yalova’da yaşayan Suriyeli sayısı

Türkiye’nin son günlerdeki en önemli gündemi olan sığınmacı sorunu her geçen gün kamuoyunda daha büyük tepkilere yol açıyor. Birçok farklı kaynak ülkede yaşayan sığınmacı sayısı hakkında oldukça farklı bilgiler paylaşırken Türkiye’de kaç sığınmacı yaşadığı merak konusu olmaya devam ediyor. Göç İdaresi 2024 yılına ilişkin kayıtlı Suriyeli sayısını ve illere göre dağılımını açıkladı. İşte Yalova’da yaşayan Suriyeli sayısı…

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 11:42

Düzensiz göç sorunu dünya genelinde büyük sorunlara yol açmaya devam ederken Türkiye de bu konuda ciddi problem yaşayan ve kamuoyunda da rahatsızlık duyulan ülkelerden biri.

Özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeliler, ülke nüfusunda ciddi bir pay oluşturuyor. Sosyal ve ekonomik alanlarda da yoğunlukları giderek artan düzensiz göçmenler Türkiye’de demografik yapıyı değiştirme yolunda ilerliyor.

Geçtiğimiz günlerde Kayseri'de yaşanan göçmen ve yabancı nüfus kaynaklı iç karışıklıkların ardından tepkiler tüm yurda yayılarak vatandaşların sokaklarda protesto yapmalarına neden oldu. Bu olayların ardından Türkiye’de yaşayan Suriyeli sayısı yeniden gündeme geldi.

İKAMET İZNİ İLE YAŞAYANLAR 76 BİN 842

Geçici koruma statüsüyle Türkiye'de yaşamını sürdüren Suriyeliler dışında bir de ikamet izni ile Türkiye'de yaşayan Suriyeliler var.

Bu kesim, ekonomik durumu nispeten daha iyi olan Suriyelilerden oluşuyor.

İkamet izni ile Türkiye'de bulunan Suriyelilerin sayısı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 76 bin 842 olarak açıklandı.

SURİYELİ YOĞUNLUĞU OLAN İLK 10 ŞEHİR

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin şehirlere göre dağılımı ise bir başka merak konusu olmaya devam ediyor. Göç İdaresi Başkanlığı bu konuyla ilgili 2024’e ilişkin son verileri paylaştı.

İstanbul, ülkede en büyük Suriyeli nüfusuna sahip şehir olarak dikkat çekiyor. Şehirde, 530 bin 506 geçici koruma statüsündeki Suriyeli yaşıyor.

İstanbul'u sırasıyla Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Bursa, Konya, İzmir ve Ankara takip ediyor.

Gaziantep'te 429 bin 855, Şanlıurfa'da 272 bin 788, Hatay'da 257 bin 90, Adana'da 218 bin 220, Mersin’de 201 bin 521, Bursa’da 171 bin 457, Konya’da 121 bin 947, İzmir’de 119 bin 671, Ankara’da ise 89 bin 743 Suriyeli yaşıyor.

EN AZ SURİYELİ NÜFUSU OLAN İLLER

Kayıtlara göre Türkiye'de en az Suriyelinin yaşadığı kent ise sadece 8 Suriyeliyi barındıran Hakkâri.

Yine en az Suriyelinin yaşadığı kentlerden olan Tunceli'de 28, Bayburt’ta 34, Iğdır'da 63, Artvin'de ise 75 Suriyeli ikamet ediyor.

YALOVA SON SIRALARDA

Yalova’da hem Suriyeli hem de farklı milletlerden binlerce vatandaşın ikamet ettiği illerin başında geliyor. Özellikle yaz aylarında nüfusu neredeyse 1 milyona yaklaşan Yalova’da düzensiz göçmen sayısı her gün giderek artıyor.

Özellikle kentte tersanelerin yoğunlukta olması ayrıca Gebze ve Kocaeli gibi büyük sanayi bölgelerine yakın olmasıyla Yalova, çalışmak için göçmenler tarafından en çok tercih edilen illerden biri.

Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre güncel resmi nüfusu 304 bin 780 olan Yalova’da 308 bin 253 kişi yaşıyor. Yalova’da kayıtlı olan Suriyeli sayısı 3 bin 473 olarak kayıtlara geçiyor. Bu sayının il nüfusuna oranı ise yüzde 1,13 ile düşük illerden biri oluyor.

Hilal Baldemir