Türkiye’de internetin en çok kullanıldığı alan mesajlaşma! Kadınların tercihi görüntülü arama

TÜİK tarafından yapılan Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasına göre Türkiye'de interneti özel amaçlı faaliyetler için kullanan bireylerin yüzde 95,5'i en çok mesajlaşma için internet kullanıyor. Buna göre, Türkiye’deki bireyler son 3 ayda WhatsApp, Messenger, Skype, Bib, Viber gibi uygulamalar üzerinden mesajlaştı.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2024 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 13:21

Son yıllarda dijital teknolojilerin giderek yaygınlaşması ve oldukça hızlı gelişmesi hem internet hızının artmasına hem de nerede olunursa olunsun internete ulaşmayı mümkün hale getiriyor. Buna bağlı olarak internetle ve yeni nesil teknolojiyle tanışmanın yaşı da giderek düşüyor.

Bu kapsamda kullanımı en çok artan teknolojik aletlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Akıllı telefonlar artık hemen herkesin elinde ve artık kullanımı oldukça kolay bir hale geldi. Özellikle birçok resmi kurum ve bankacılık işleminin internet aracılığıyla akıllı telefonlardan yapılabilmesi bu cihazları daha cazip hale getiriyor.

Temel kullanım amacı haberleşme olan telefonların kullanım alanları günümüzde oldukça geniş. Bireyler, mesajlaşmadan sesli ve görüntülü arama yapmaya, e-posta gönderip almadan, sosyal medyada vakit geçirmeye, müzik dinleme ve video izlemeye hatta bankacılığa kadar çeşitli özel amaçlarla interneti kullanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 yılına ilişkin "Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, son 3 aylık dönemde bireyler en çok mesajlaşmak, sesli ve görüntülü arama yapmak, sosyal medyadan fotoğraf paylaşmak ve video izlemek için internet kullandı.

WhatsApp, Messenger, Skype, Bib, Viber gibi iletişim amaçlı platformlar üzerinden mesajlaşmak amacıyla interneti kullananların oranı son 3 ayda yüzde 95,5'i buldu. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 96,2'si, kadınların ise 94,8'i bu uygulamalardan mesajlaştı.

SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ ARAMA ÇOK POPÜLER

Yine son 3 aylık dönemde bireylerin interneti kullanma amaçlarından bir diğeri de bu platformlardan sesli ve görüntülü arama yapmak oldu. Bu amaçla WhatsApp, Facetime, Messenger, Skype, Snapchat gibi çeşitli uygulamaları kullananların oranı yüzde 93,5 olarak belirlendi. Erkeklerin yüzde 92,4'ü, kadınların yüzde 94,7'si sesli ve görüntülü arama yapmak amacıyla interneti kullandı. 

Instagram, Facebook, X gibi en çok kullanılan sosyal medya platformları üzerinden profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf paylaşmak da internetin en çok kullanılmasının sebepleri arasında yer aldı. Bireylerin yüzde 87,5'i sosyal medyadan paylaşım yapmak için interneti kullanırken cinsiyet bazında, erkeklerin yüzde 89,4, kadınların ise yüzde 85,5'i aynı nedenle internette zaman geçirdi.

Türkiye’deki bireylerin yüzde 80'i YouTube, Daily Motion ve Twitch gibi video yayını ağırlıklı paylaşım sitelerinden video izlemek için interneti kullandı. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 80,9'u, kadınların ise yüzde 78,9'u bu platformları kullandı. 

Hilal Baldemir