Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2024 yılında ilk kez bağımsız bir araştırma olarak gerçekleştirildi. 6-15 yaş grubundaki çocukların dijital dünya ile etkileşimlerini kapsamlı bir şekilde ortaya koyan çalışma, çarpıcı veriler sunuyor.
İnternet kullanım oranı yüzde 91,3'e yükseldi
Araştırmaya göre, 2024 yılında çocukların yüzde 91,3'ü internet kullanıyor. 2021 yılında bu oran yüzde 82,7 iken, özellikle erkek çocuklarda internet kullanımı yüzde 92,2'ye, kız çocuklarda ise yüzde 90,3'e yükseldi. Düzenli internet kullanan çocukların yüzde 97,4'ü her gün çevrimiçi oluyor ve günde iki saatten fazla internet başında zaman geçiriyor.
Çocukların favorisi video izlemek
Düzenli internet kullanan çocukların en fazla tercih ettiği aktivite yüzde 83,9 ile video izlemek oldu. Ayrıca, çocuklar interneti ödev ve öğrenme için (yüzde 75) ve oyun oynamak amacıyla (yüzde 72,7) kullanıyor.
Sosyal medyada yüksek kullanım
Çocukların yüzde 66,1'i sosyal medya platformlarını kullanırken, en çok tercih edilen platform yüzde 96,3 oranıyla YouTube oldu. Yaş gruplarına göre bakıldığında, 11-15 yaş grubunda sosyal medya kullanımı yüzde 79'a kadar çıkıyor. Çocukların büyük bir bölümü sosyal medya kullanımını günlük olarak sürdürüyor ve hafta sonları iki saatten fazla vakit harcıyor.
Cep telefonu kullanımı artıyor
Çocukların yüzde 76,1’i cep telefonu ya da akıllı telefon kullanıyor. 11-15 yaş grubunda bu oran yüzde 86,2'ye kadar yükseliyor. En sık kullanım amacı ise internet taraması ve görüntülü konuşmalar olarak öne çıkıyor.
TÜİK’in araştırması, çocukların dijital dünyada geçirdiği zamanın giderek arttığını ve teknolojinin çocukların günlük hayatında büyük bir yer tuttuğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.