Türkiye’de Batı Nil Virüsü paniği! Sağlık Bakanlığı vakaları duyurdu

Günlerdir dünyanın her yerinde korku ve panik yaratan M çiçeği virüsünün Türkiye’de de görüldüğü konuşulurken, ortaya bir başka virüs daha çıktı. Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ile ilgili açıklama yaptı. Hastalığın sivrisineklerin sokmasıyla bulaştığı kaydedilen açıklamada, "Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen virüs, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 01:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 01:19

Türkiye bu kez sivrisinek sokmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü ile karşı karşıya. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamasına göre virüs 6 kişide tespit edildi.

Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir tür viral enfeksiyon çeşidi olan Batı Nil Virüsü hastalığı dünyanın birçok yerinde günden güne yaygınlaşırken, Türkiye’de bu virüsten nasibini aldı.

Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda sivrisinek ısırıkları sonucu bulaşan Batı Nil virüsü enfeksiyonu ile ilgili kamuoyuna bilgi verildi.

"2024 YILINDA 6 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ"

Yapılan paylaşımda Türkiye’de 2024’te 6 kişide Batı Nil virüsü enfeksiyonunun tespit edildiği belirtildi. Açıklamanın devamında hastaların takip edildiği ve tedavilerinin sürdüğü de belirtildi.

"SÜREÇ HASSASİYETLE TAKİP EDİLMEKTEDİR"

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kaydedildi:

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır.

Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir.

Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

"VİRÜS YAYILMAYA BAŞLADI"

Vatandaşlar arasında merak ve endişe uyandıran hastalığa ilişkin bilgi veren Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan salgının, Türkiye’de hızla yayılmaya başladığını açıkladı.

Vakaların özellikle Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını anlatan Prof. Dr. Şimşek, virüsün özellikleri bakımından beyne yerleşme riski olması nedeniyle yaşlılarda ölümcül olabildiğine işaret etti.

"MAYMUN ÇİÇEĞİNDEN DAHA ÖNEMLİ"

Şu anda gündemde olan ve korkulan maymun çiçeği (mpox) değil Batı Nil enfeksiyonunun toplum açısından daha önemli olduğunu da belirten Prof. Dr. Yavuz, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin işbirliği ile sivrisinekle mücadeleye ağırlık verileceğini de vurguladı.

Prof. Dr. Yavuz, Marmara’da Bursa ve İstanbul gibi büyük illerden vakaların bildirildiğine işaret ederek hastalığın virüsü taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisineklere, onlardan da insanlara ısırma yoluyla bulaştığını belirtti.

Hilal Baldemir