Türkiye Balıkçılığının Dünü Bugünü Yarını Kongresi’ne Yalova’dan da katılım sağlandı

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, yeni dönemin ilk buluşmasını Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Türkiye Balıkçılığının Dünü, Bugünü Yarını” kongresinde gerçekleştirdi. Yalova İli DEMBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Baykan’da düzenlenen kongreye katılım sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 12:46

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, Türkiye balıkçılığı üzerine önemli bir kongreye ev sahipliği yaptı. "Türkiye Balıkçılığının Dünü, Bugünü Yarını" temasıyla düzenlenen kongre, Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kongreye Yalova İli DEMBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Baykan da katılım sağladı. Sektör temsilcileri, akademisyenler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bir araya gelmesiyle gerçekleşen kongrede açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar gerçekleştirdi.

‘’Ülkemiz su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı konumundadır’’

Okyar yapmış olduğu konuşmada, ‘’Dünyada su ürünleri üretimi 2022 yılında 185.4 milyon ton olarak gerçekleşmiş. Bu üretimin yüzde 49’ı avcılıkla yüzde 51’i ise yetiştiricilikten elde edilmiştir. Türkiye’de ise 2022 yılında 849.808 ton su ürünleri üretilmiş olup bu üretimin yüzde 39’u avcılık yoluyla, yüzde 61’i ise yetiştiricilik yoluyla elde edilmiştir. Sektördeki üretim ve gelişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak su ürünleri ihracatımızda önemli bir artış görülmektedir. Ülkemiz su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı konumundadır’’ diye belirtti. 

‘’48 balıkçı kooperatifinin 23’ü İstanbul Boğazı’nda’’

Ev sahibi olarak kongrede bulunan Sarıyer Belediye Başkanı Oktay Aksu da bir konuşma gerçekleştirerek, ‘’İstanbul’da bulunan toplam 48 balıkçı kooperatifinin 23’ü İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği sınırları içerisinde ve bunların da 7’si Sarıyer’de bulunmaktadır. İlçemizde kooperatiflere bağlı yaklaşık 900 üye var. Kooperatiflerin bünyesinde bulunan balıkçı barınaklarının da yaklaşık olarak 500 tekne barındırma kapasitesine sahip’’ ifadelerine yer verdi.

‘’En büyük misyon yaşanır sorunları görünür kılmak’’

Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Rıza Akpolat burada yapmış olduğu konuşmada İstanbul Boğazı Belediyeleri Birliği’nin yeni dönemde de en büyük misyonlarından birinin bu bölgelerde yaşanır sorunları görünür kılmak, bu konuda farkındalıklar yaratmak ve bu sorunları çözmek için paydaşları olan STK’larla birlikte mücadele vermek olduğuna vurgu yaptı, Balıkçılığının Dünü, Bugünü, Yarını Kongresi’nin çok kıymetli olduğunu belirtti.

Murat Can Aytemur