Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sık sık enflasyonun düşeceği ve tek haneye ineceği yönündeki açıklamaları vatandaşı tatmin etmediği gibi artan hayat pahalılığı ve alım gücündeki düşüşte Bakan Şimşek’in bu açıklamalarıyla çelişiyor.
Türk-İş her ay olduğu gibi Mayıs 2024 içinde açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.
Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, açlık sınırı Mayısta 18 bin 969 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL’ye tırmandı. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti Mayıs ayında 24 bin 609 TL olarak belirlendi.
Mayıs ayında gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 7,02; yıllık bazda ise yüzde 83,06 artış gösterdi.
Türk-İş'in verilerine göre 'mutfak enflasyonu' verilerindeki değişim Mayıs 2024 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:
-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,02 oranında gerçekleşti.
-Beş aylık değişim oranı yüzde 31,44 oldu.
-Son on iki ay itibariyle gerçekleşen değişim oranı ise yüzde 83,06 olarak hesaplandı.
-12 aylık ortalama artış yüzde 79,43 olarak gerçekleşti.
Türk-İş'ten yapılan açıklamada, "Temel mal ve hizmetlerde görülen artış yılın ilk 4 ayında olduğu gibi bu ay da devam etti. Geçim şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı, alım gücünün azaldığı kaçınılmaz bir gerçek. Yapılan araştırmada; gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği gözlemlendi. Her ay gerçekleşen bu artış başta dar ve sabit gelirliler olmak üzere toplumun tüm kesimini olumsuz etkilemeye devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.
Bu veriler ışığında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyonda hedeflediği düşüşün gerçekleşme ihtimalinin ne kadar gerçekçi olduğu konusu yeniden tartışmalara neden olacak gibi görünüyor.
Öte yandan bir süredir devam eden asgari ücrete ikinci zam tartışmaları, mayıs ayı açlık sınırının asgari ücreti aşmasından sonra yeniden gündem olabilir.
Hilal Baldemir