TÜİK’ten dikkat çeken araştırma: Üç kıta, Türk gelinliklerini tercih ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu, oldukça ilginç bir araştırmanın verilerini paylaştı. Özellikle düğün sezonunun açıldığı şu dönemde Türk gelinlikleri dünyanın ilgi odağında. Türk gelinlikleri, Amerika, Asya ve Avrupa'ya kadar 3 kıtada yayılmış birçok ülkede düğünlerin gözdesi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 14:45

Son yıllarda Haute Couture (Kişiye özel tasarım dikim) alanında oldukça başarılı işlere imza atan Türk tasarımcılar özellikle gelinlik konusunda dünya çapında bir üne sahip konumda. Türkiye’de gelinlik üretimi yapan firmalar ihracat konusunda büyük başarılara imza atıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) ait verilere göre, Türkiye'nin 2021 yılından bu yana gelinlik ihracatındaki artış dikkati çekiyor.

Türkiye'den 2023 yılında yapılan gelinlik ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 35,7 artarak 3 milyon 694 bin 401 dolar olarak gerçekleşti.

AVRUPA, ASYA VE AFRİKA’DA TÜRK TASARIMLARI POPÜLER

Türkiye'nin özellikle Avrupa, Asya ve Afrika kıtasındaki birçok ülkeye yaptığı gelinlik ihracatı, söz konusu dönemden bu yana oldukça yükseliş gösterdi. Bunun yanında ABD’de de Türkiye’den gelinlik sipariş eden kıtalar arasında.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

2023 yılında gelinlik sektöründe en fazla ihracat, 7 bin 836 adetle Almanya'ya yapıldı.

Almanya’yı sırasıyla 2 bin 82 adetle Suudi Arabistan, 1782 adetle Irak, 1437 adetle Avusturya, 1024 adetle İsveç takip etti.

5 AYLIK İHRACAT

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ise gelinlik sektöründe 1 milyon 468 bin 436 dolarlık ihracat gerçekleşti. Türkiye bu dönemde 11 bin 898 adet dış satım yaptı. Ocak-Mayıs 2024'te en fazla gelinlik ihracatı, 2 bin 901 adetle geçen yılın birincisi Almanya'ya yapıldı.

IRAK'A 1.450 ADET GELİNLİK GİTTİ

Bunu 1.450 adetle Irak, 1365 adetle Danimarka, 1340 adetle ABD ve 942 adetle de Avusturya takip etti.

"İHRACATTA EN YÜKSEK KİLOGRAM BİRİM FİYATI"

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Türk hazır giyim sanayisinde gelinlik sektörünün, büyük bir iç pazar ve oldukça güçlü ihracat potansiyeli ile önemli bir konuma sahip olduğunu ve ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu söyleyerek şu şekilde konuştu:

Türkiye'nin genel ihracat kilogram birim fiyatının 1,57 dolar olduğu düşünüldüğünde gelinlik, yaklaşık 100 dolar ihracat kilogram fiyatıyla dikkati çekiyor. Gelinlik sektörümüz nitelikli iş gücü ve gelişmiş yan sanayisi ile küresel ölçekte önemli bir aktör olmasının yanında tasarım ve kalite açısından rekabetçi ürünler sunuyor. Türk gelinlik üreticileri Avrupa'dan Amerika'ya, Körfez ülkelerinden Orta Asya ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada tasarımı ve kalitesiyle adını duyurmuştur.

"İŞLEME VE EL İŞÇİLİĞİ KONUSUNDA AVRUPALI RAKİBE GÖRE ÇOK İYİYİZ"

İstanbul Gelinlik Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Turan Aksoy ise özellikle işleme ve el işçiliği konusunda Türk firmalarının Avrupalı rakiplerine göre çok iyi olduğunun altını çizdi.

Hilal Baldemir