Takas tarihi değişti! İsrail rehine takasının Cuma gününden önce yapılmayacağını duyurdu!

İki gündür Katar arabuluculuğu ile görüşülen İsrail ve Filistin arasındaki esir takası ve ateşkes Türkiye saati ile bugün 10.00’da gerçekleşecekti. Fakat bir son dakika gelişmesi yaşandı ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Hamas ile bugün yapılması beklenen esir takasının Cuma gününden önce yapılmayacağını duyurdu. Bu durumda 4 günlük ateşkes kararı da ertelenmiş oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 10:37

Gazze’de 47 gündür aralıksız devam eden saldırılar durmak bilmiyor. Son olarak İsrail ve Hamas arasında yapılan anlaşmayla karşılıklı esir takası yapılacak ve 4 gün süre ile ateşkes ilan edilecekti. Fakat bugün yapılması beklenen esir takası İsrail’in karar değiştirmesiyle ertelendi.

Gazze’de bilanço giderek ağırlaşırken son belirlemelere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın olmak üzere 14 bin 828'e yükseldi.

4 günlük ateşkes bekleniyordu!

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, “Esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin esir takası anlaşmasını onaylama kararı aldı.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail hükümetinin bu gece Gazze'de bulunan İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, "Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor." ifadesi kullanıldı.

Yapılan rehine takas anlaşmasına göre Hamas dört günde 50, İsrail ise 150 rehineyi serbest bırakacak.

Rehine ve ateşkes için tarih ertelendi!

Yapılan anlaşmaya göre, Türkiye saati ile bugün saat 10.00'da rehine takasının gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Filistin medyasında yer alan habere göre, ateşkes için bekleyiş devam ederken, perşembe günü erken saatlerde Gazze'nin güneyinde bulunan Han Yunus, İsrail saldırılarının hedefi oldu.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Tzachi Hanegbi, Hamas'ın elinde bulunan en az 50 İsrailli ve yabancı rehinenin serbest bırakılmasıyla ilgili sürecin ilerlediğini fakat bu takasın cuma gününe kadar gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

"Cuma gününden önce herhangi bir takas planlanmıyor"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden bir yetkilinin konuya ilişkin ifadeleri şu şekildeydi:

"Medya dışında kimse yarın bir açıklama yapılacağını söylemedi. Rehinelerin ailelerinin karşı karşıya olduğu belirsizlik nedeniyle cuma gününden önce herhangi bir takasın planlanmadığını açıkça belirtmek zorunda kaldık."

Hilal Baldemir