Tahsin Becan, “Yalova’nın kaderi bu tarihte değişti”

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 95. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Becan, Yalova’nın kaderinin 19 Ağustos 1929 tarihinde değiştiğini dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 15:11

Atatürk’ün 19 Ağustos 1929 yılında Yalova’ya gelişinin 95. yılı nedeniyle açıklama yapan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Gazi Mustafa Kemal ilk kez geldiği 19 Ağustos 1929 yılından son nefesini verdiği 1938 yılına kadar 311 gün 273 gece Yalova’da kaldığını hatırlatarak, “Atatürk’ün Yalova için önemi çok büyüktür. Atatürk, Türk Dil Kurumu’nu, Türk Tarih Kurumu’nu, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nı Yalova’da kurmuştur. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmadan önce Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Meliha Manço Yalova’dan çıktığı gibi, Atatürk ilk çevre hareketini de Yürüyen Köşk ile bütün dünyaya göstermiştir” dedi.

19 Ağustos 1929 tarihinin Yalova için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Becan, “İşte bu tarih Yalova'nın kaderini değiştirmiş, Yalova'yı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'benim kentim' dediği bir şehir ve cumhuriyetin yazlık başkenti yapmıştır. Atatürk’ün Yalova’ya gelmesiyle birlikte, Yalova’ya özel bir önem göstermiş, zamanının büyük bir bölümünü Yalova’da geçirmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu, cumhuriyetin kurumsallaşması ve Yalova’nın gelişmesi için önemli kararlarını da burada almıştır. Bu yönüyle Yalova, cumhuriyet devriminin kökleşmesine önemli kararların alındığı bir il olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşları ve vatan uğrunda canını feda etmiş tüm aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyor, bizlere emanet ettikleri mirasa sarsılmaz bir azimle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, emanetine sahip çıkacağımızı bir kez daha vurguluyoruz" diye konuştu.