Her sektörde yaşanan fiyat artışları mobilya ve beyaz eşya sektörünü de ciddi bir şekilde etkiledi. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 oranında zam gelen mobilya ürünlerinde, evlilik paketleri ortalama olarak en az 100 bin TL’den başlarken, ürünün kalitesine, garanti süresine ve markasına bağlı olarak 200 bin TL’nin üzerine kadar çıkıyor. Beyaz eşya ise geçen seneye göre yüzde 65 civarında zamlandı. Birden fazla kişini kaldığı öğrenci evi ve bekar evleri başta olmak üzere sıfır ürün şartı aramadan ev dizmeye çalışan vatandaşların ilk durağı olan sporcular da mobilya ve beyaz eşya zamlarından olumsuz etkilendi. Son zamların 2’nci el eşya piyasasına etkisini değerlendiren Bayrak Spot işletme sahibi Ferhat Bayrak, artık öğrencilerin bile eve çıkamadıkları için 2’nci el ürün almadıklarını kaydetti.
Ülke genelinde her sektörde yaşanan fiyat artışlarından dolayı vatandaşların alım gücünün iyiden iyiye düştüğünü hatırlatan Ferhat Bayrak, “Bu sene öğrenci kesimi bize gelmedi. Gelen öğrenciler hep yurtlara yerleşti. Çünkü evler çok pahalı, öğrenciler kirayı karşılayamıyor. Mobilyalar çok pahalandı. Artık spot bile alamıyorlar. Genel olarak hayat pahalı olduğu için en çok satış yaptığımız öğrenciler bile bu sene alışveriş için bize gelmediler. Benim yeğenim de şehir dışından buraya okumaya geldi mesela yurda yerleşti. 6 bin TL yurt parası veriyor. Elektrik, doğalgaz, su faturası ödemiyor. Yemek oradan. Hal böyle olunca öğrenci falan kalmadı artık. Parası olan öğrenci eve çıkıyor onlar da çok az. Eskiden birkaç kişi toplanır eve çıkardı. Bizden eşya alırlardı, idare ederlerdi ama artık öğrencilerin ev tutabilecek bir gücü kalmadı. Geçen seneye göre işlerimiz yüzde 80 oranında düştü.” şeklinde bilgi verdi.
Mobilyacılar iş yaptığında Spotçuların da iş yaptığını belirten Bayrak, artık ürünlerini yarı fiyatına satarak zarar ettiklerini aktardı. Spot piyasasındaki fiyatlar hakkında bilgi veren Ferhat Bayrak, “İnsanlar yenisini alınca eskisini satıyorlar. Mobilyacılar iş yapmayınca bizim de işimiz olmuyor. Artık insanlar evine yenileyemediği için malum fiyatlardan dolayı mobilyacılar da zorlanıyor, biz de zorlanıyoruz, burayı açtığımızda hep sıfır malzeme vardı. Baktık sıfır malzeme alınmıyor, bıraktık 2’nci el eşya alım satımına yöneldik. Şu an 50 bin TL’lik koltukları 25 bin TL’ye satıyorum ama yine kimse almıyor. Bizde belli bir fiyat skalası yok. Ürüne göre değişiyor 1000 TL’ye aldığımız ürün de var 10 bin TL’ye aldığımız ürün de var. Kalitesine, sağlamlığına, yeniliğine, modeline göre her şeyi alabiliyoruz. Biz daha çok masa, sandalye, koltuk, beyaz eşya alıyoruz.” dedi.
2’nci el ürüne talep gösteren vatandaşların Yalova’ya şehir dışından çalışmak için gelen işçiler olduğunu kaydeden Ferhat Bayrak, “Şehir dışından gelip burada ev tutan işçiler bizden çok alışveriş yapıyorlar. Tersanelerde ve şantiyelerde çalışan işçiler birkaç kişi toplanıp ev tutuyorlar. Gelip buradan yatak, baza alıyorlar. Koltuk onlar için lüks oluyor biraz. Buzdolabı falan alıyorlar çünkü yatmadan yatmaya gidiyorlar eve, eşya pek işlerine yaramıyor. Dolap alıyorlar, beyaz eşya alıyorlar. Koltuk, çekyat alan olmuyor pek. Şu an en çok beyaz eşya satılıyor. Beyaz eşyaların fiyatları çok yüksek olduğu için 2’nci el alımlar var. Havaların ısınmasıyla beraber klima ve vantilatör gibi ürünlere talep etti.” şeklinde konuştu.
2’nci el eşya alım satım süreçlerini anlatan Ferhat Bayrak, vatandaşların son noktada kendilerini tercih ettiklerini belirterek, “Şimdi insanlar daha yüksek fiyattan satış yapmak için Sahibinden.com, Letgo gibi yerlerden satış yapıyorlar. Çünkü biz yüksek fiyatlardan ürün alamıyoruz. 2’nci ele düştüğü için fiyatın ucuz olması gerekiyor. Ben yüksek fiyatlı bir malı satamadığım için almayı tercih etmiyorum. İnsanlar artık spotçulardan çok online satış sitelerini tercih ediyorlar ama satamadıkları zaman ellerinde kalacağına bize satıyorlar. Biz onların beklediği fiyatın altında alıyoruz mecburen çünkü satarken de zarar etmek istemiyoruz. Hatta hiç satamayınca gelip bedava alın diyenler bile oluyor. Elimizde ürün kalınca spotta düşüyor mesela 50 bin TL’ye aldığım yatak odası takımlarını, koltuk takımlarını ben şu an 25 bin TL’ye satıyorum çünkü kaldıkça modası geçiyor ve satılmıyor. Zarar etmiş oluyorum ama insanların alım gücü. Her sektörde insanlar artık eski satışlarına ulaşamıyor. Genel olarak hayat pahalı, kiralar arttı. Dükkan kiraları iki sene önce 2 bin 500 TL’ydi, şu an 25 bin TL oldu. Bütün esnaflar olarak zorlanıyoruz. Artık ev almak, eşya almak, araba almak lüks oldu. İhtiyaç olmayı geçti.” açıklamasında bulundu.
Serap Polat