Son dakika! Bursa’da korkuta deprem

Son günlerde Marmara’da peş peşe gelen depremlere bir yenisi daha eklendi. Saat 10.21 sıralarında Bursa’nın Osmangazi ilçesinde 3.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem merkezde ve diğer ilçelerde de hissedildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 11:38

Bursa’da son dönemlerde sık sık depremler meydana gelirken geçtiğimiz haftalarda bölgede yeni bir fay hattı keşfedilmişti. Beklenen Marmara depremi endişe yaratırken bu yeni fay hattı korkuyu ve paniği artırdı.

Bugün ise saat 10.21 sularında Bursa'da büyüklüğü 3.5 olan bir deprem meydana geldi. 

AFAD'ın aktardığı bilgilere göre Bursa'da meydana gelen depremin merkez üssü Osmangazi ilçesi olarak açıklandı. Saat 10.21'de meydana gelen depremin derinliğinin 6.5 kilometre olduğu aktarıldı.

Son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri olan Bursa’daki yeni fay hattı ve bunun olası Marmara depremine etkisi. Hangi bölgeler ne kadar riskli, yeni fay hattının tehlikesi hangi ölçüde? Büyük Marmara depremi için ne kadar süre kaldı? Yeni fay İstanbul’da beklenen 7 üzeri depremi tetikler mi? Soruları oldukça merak ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Marmaray’ı ilgilendiren deprem tehlikesi Kuzey Anadolu fay hattından kaynaklanıyor. İşte Bingöl Karlıova’dan başlayıp şöyle giden 1500 km uzunluğunda şurada İzmit Körfezi’nden Marmara Denizli’nin kuzeyinden Saroz Körfezi’ne kadar giden bir şimdiye kadar giden bir fay. Biz şimdiye kadar İstanbul ve çevresinin deprem tehlikesine hep bu kol için konuştuk. Ama Bolu‘dan itibaren Kuzey Anadolu fay dallanıyor. Güneye doğru bir kolu daha var. Bakın şuradan siyah çizginin olduğu yerden göllerin olduğu yerden. Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’ndan Çanakkale’ye doğru gelen kollar var. Hatta şurada da üçüncü bir kol gibi bir kol daha şu gülerlerin hepsinin kenarında faylar var zaten. Nitekim biz Kuzey kolu konuşuyoruz ama güneyde de önemli depremler vardı. Mesela 1953’te Yenice Gönen depremi vardı 7,2 hemen yanında Manyas depremi vardı, biraz daha Doğu’da Sakarya’da 1967’de deprem 1964’te burada bu bize gösteriyor ki biz kuzeyi konuşuyoruz ama güney kolda yani Çanakkale’nin Bursa’nın şu kısımdaki yaşayan ya da yerleşim alanlarındaki tüm yerlerin önemli bir deprem riski daha var” dedi.

Hilal Baldemir