Sokak hayvanlarına yönelik yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi!

Türkiye’de büyük tartışmalara neden olan ve hala büyük bir kitlenin tepkisini çeken sokak hayvanlarına ilişkin yasa düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre sokak köpekleri toplanarak geçici süre ile bakımevlerine alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 10:53

Türkiye’nin gündemine oturan sokak hayvanlarına ilişkin tepki çeken yasa düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlanarak 2 Ağustos 2024 itibari ile yürürlüğe girdi.

Kamuoyunun büyük bir çoğunluğu tarafından ciddi tepkilerle ortaya konan mücadeleye rağmen TBMM’de oy çokluğu ile kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe girdi.

Yeni yasa ile birlikte sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlar belediyelerce toplanacak ve geçici süre ile rehabilite edilecekleri bakımevlerine yerleştirilecek.

YENİ DÜZENLEME İLE UYGULANACAK KURALLAR

İşte tepkilerin ve tartışmaların odağı olan yeni düzenlemenin yetkililere yüklediği sorumluluklar ve Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili değişecek konular:

• Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvan bakımevleri kuracak.

• Tüm başıboş sokak köpekleri toplanıp bakımevlerine alınacak.

• Bakımevlerine alınan köpekler kısırlaştırılarak sahiplendirilecek.

• Baktığı hayvana sokağa bırakan kişilere 60 bin TL ceza verilecek.

DÜZENLEMEYE UYMAYAN YÖNETİCİLERE HAPİS CEZASI

• Başıboş sokak köpeklerini toplamayan, yasadaki maddeleri yerine getirmeyen belediye başkanlarına, 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verilecek.

• Toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara, hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

REHABİLİTE OLMAYAN HAYVANLARA ÖTANAZİ 

• Bakımevine alınan hayvanların; iyileşmeyen hastalık taşımaları, akut bulaşıcı hastalık taşımaları, olumsuz davranışlarının kontrol edilememesi durumlarında veteriner hekimin kararıyla ötanazi yapılabilecek.

• Söz konusu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

DİJİTAL KİMLİKLENDİRME ZORUNLULUĞU

• Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.,

• Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, yasa düzenlemesini kabul etmediklerini ve bu konuyu AYM’ye taşıyacaklarını belirtti.

Hilal Baldemir