Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi komisyondan geçti!

Sokak hayvanlarına gerekli görüldüğü durumlarda ötanazi yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda dün gece itibarıyla kabul edildi. Kabul edilen kanun ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 11:24

Kamuoyu tarafından "katliam yasası" olarak adlandırılan ve sahipsiz hayvanlara yönelik birtakım düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, büyük tartışmalar sonrası TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda tüm eleştirilere ve tepkilere rağmen AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Bu kanun teklifiyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda birçok değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

SAHİPLİ-SAHİPSİZ HAYVAN TANIMI

Sahipsiz hayvanlara yani sokak hayvanlarına ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

HAYVAN BAKIMEVLERİ

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" uygulamasının kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliğine gidilecek. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak değiştirilecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar burada bakımının yapılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi yeni kanun ile kabul edilecek.

Kanunun ilkeleri arasında yer alan, "Evcil hayvanlar türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin sadece insani ve vicdani sorumluluklarla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas kabul edilecek.

ÖTANAZİ TANIMI

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike arz eden ve olumsuz davranışları kontrol altına alınamayan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak.

Bu kapsamda kamuoyunda tepki toplayan ve daha sonra değiştirilen Ötanazi kavramının kapsamı tanımına uygun biçimde uygulanmış olacak. Hangi şartlarda ve durumlarda uygulanacağına ilişkin kamuoyunda şüphe uyandıran bu madde tartışmaların devam etmesine neden oldu.

YEREL YÖNETİMLER SORUMLU OLACAK

Kanun teklifinde yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluklara ilişkin geniş bir açıklama yer alıyor. Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrılan ödeneklerin başka bir amaç için kullanılması kesinlikle yasak olacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Teklifle, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'nda yer alan "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılacak.

Muhalefet milletvekilleri teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.

Hilal Baldemir