Sokak hayvanları düzenlemesi Meclis’te! Cumhurbaşkanı Erdoğan çok net konuştu

Son dönemlerde Türkiye’nin gündeminde yer alan en önemli konulardan biri olan sokak köpeklerinin saldırılarına ilişkin yetkililer yeni bir karar üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Buna göre çözüm olarak, 1 ay içerisinde sahiplendirilemeyen sokak hayvanlarının uyutulması uygulaması bulundu. Başta sosyal medyada bu karar çok büyük tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında bu konuya açıklık getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 13:29

Türkiye başıboş sokak köpekleri sorununu çözmek için nasıl bir yol izleneceğini merak ederken, iktidardan bir kesim tarafından büyük tepkilere neden olan bir çözüm önerisi geldi.

Toplatılan sokak köpeklerinin 1 ay içerisinde sahiplenilmemesi durumunda uyutulmasını kapsayan kanun taslağı bir kesim tarafından desteklenirken bir kesim tarafından ise ‘hayvan katliamı’ olarak nitelendirildi.

Konuya ilişkin tartışmalar soluksuz devam ederken AK Parti Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Köpeklerin sokaklardan toplanacağını, hayvan bakım evlerine yerleştirileceğini, bakım evi olmayan yerlere hızlıca bakım evi yapılacağını söyleyen Erdoğan, sorunun çözümünde hayvanların sahiplenilmesinin önemine değindi.

"ÇOK VAHİM TABLOLARLA KARŞILAŞTIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şöyle konuştu:

"Resmi rakam 2 milyon. Rakamın en az 2 kat olduğu varsayılıyor. Bu sayı her yıl katlanarak artıyor. Kuduz tehdidi de büyüyor.

Çok vahim tablolarla karşılaştık.

Ankara Keçiören'de Tunahan çocuğumuz köpekler tarafından parçalandı, Antalya'da Mahra kızımız köpekten kaçarken hayatını kaybetti, bir evladımız kuduza bağlı olarak acılar içinde can verdi, Muş'ta 79 yaşındaki Mecdine teyzemiz yaralandı. Böyle çok örnek var.

"HEMEN HER GÜN SALDIRI HABERİ ALIYORUZ"

Hemen her gün başıboş köpeklerin sebep olduğu bir saldırı bir yaralanma ya da bir kaza haberi alıyoruz.

Bir defa şunu açık ve net kabul etmemiz lazım. Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş sokak köpeği sorunumuz var. Bazı ülkeler Türkiye'ye gelecek turistleri kuduz riskiyle uyarmaya başladı. Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı risk kategorisinde yer alıyoruz.

"KİMSE BİZİM MERHAMETİMİZ SORGULAMASIN"

Bizim siyaset ilkemiz bellidir Yaradılanı severiz yaradandan ötürü. Kimse bizim merhametimiz sorgulamasın. 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu biz çıkardık, hayvanları mal statüsünden çıkarıp can statüsüne aldık.

Bizim bu sorunu köklü şekilde sonuca ulaştırmamız şart. Tarım Bakanlığımız sahipsiz köpek sorununu en ince ayrıntısına kadar çalışmaktaydı.

Toplumun büyük bir kesimi bu sorunun çözülmesini istiyor. Bu talebe kayıtsız kalmamız düşünülemez.

"KÖPEKLERİN SAHİPLENİLMESİNİ ARZULUYORUZ"

Bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bizim medeniyetimiz bir merhamet devletidir. Canlıya insan olsun hayvan olsun bitki olsun her zaman merhametle yaklaştık. Bu konuda vakıfların kurulduğunu görürsünüz.

Mevzuatta yapacağımız değişiklikle sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini arzuluyoruz.

Köpek bakım evi olmayan yerlerde bakım evleri yapılacak. Biz istiyoruz ki barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin.

Hayvanseverlerin bu konuda daha fazla sorumluluk alacaklarını düşünüyoruz.

"BAŞARABİLİRSEK BİR SONRAKİ ADIMA GEREK KALMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Belediyelerin sürece olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma gerek kalmayacağını düşünüyoruz.

Böylece bu önemli sorunu en geniş mutabakatla çözmüş olacağız."

Hilal Baldemir