Sinek ve böceklerden kurtulma yollarını, uzmanı anlattı

Yalova’da 25 yıldır ilaçlama ve dezenfeksiyon hizmeti veren İdris Kimya Ticaret işletme sahibi İdris Aydın, havaların ısınmasıyla birlikte çoğalan kanatlı ve sürüngen haşerelerden kurtulma yollarını Yalova Hayat’a anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2024 06:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2024 06:48
https://www.yalovahayat.com/

İklim şartlarına doğrudan bağımlı olan sinek ve böcekler kendi vücut ısısını üretemedikleri için dışarıdan aldıkları sıcaklıkla yaşamlarını iademe ettiriyorlar. Mart ve Nisan aylarında yumurtlama dönemini nemli ve karanlık ortamlarda geçiren sinek ve böcek türleri haziran ayından itibaren havalar ısındıkça çoğalarak insanlar için tehlike arz etmeye başlıyor. Özellikle dere yataklarında, bodrum katlarda ve ağaç çevresinde çoğalan kanatlı ve sürüngen böcek türleri, doğru ilaçlama yapılmazsa ilaca direnç kazanarak kâbusa dönüşebiliyor.

Havalar aniden ısındı, ilaçlamalar erken başladı

Yaz mevsimini sıcak ve yağışsız geçiren Yalova’da da belediyeler tarafından düzenli ilaçlama yapılmasına rağmen nemli hava ve dere yataklarının etkisiyle sinek ve böcek türlerindeki artışa engel olunamıyor. 25 yıldır Yalova’da ilaçlama ve dezenfeksiyon hizmeti veren İdris Aydın konu hakkında detaylı bilgi vererek doğru ilaçlama yollarını ve evde uygulanabilecek uzaklaştırma yöntemlerini anlattı.

Son zamanlarda Yalova’da en çok sivrisinek, karınca, akrep, hamam böceği ve tahtakurusu ile ilgili şikayetler aldıklarını belirten Aydın, “En çok hamam böceği, tahtakurusu ve sarı kakalak dediğimiz böceklerle ilgili şikayet alıyoruz. Bunlar çok çabuk çoğalan böcekler. Bodrum katlarında çok akrep olayları oluyor. Özellikle müstakil binalarda, odunluk, kömürlük gibi alanlarda çok fazla akrep oluyor. Bu aralar sivrisinek çok çoğaldı. Aynı şekilde kanatlı karıncalar da çoğaldı. Nisan ve mayıs aylarında yumurtlama mevsimiydi zaten. Havalar ısındıkça daha çok karşımıza çıkıyorlar. Bu yaz da geçen yaz gibi çok sıcak geçecek gibi görünüyor o yüzden biz ilaçlamalara erken başladık.” dedi.

“Doğal yöntemler yeterli olmuyor kimyasal ilaçlarla müdahale ediyoruz”

Belediye ekipleri tarafından yapılan ilaçlamaların yeterli olmadığını dile getiren İdris Aydın, “Binaların bodrum katlarına ve üst katlarına ilaç ulaşamadığı için belediyelerin yaptığı ilaçlama evlerde pek etkili olmuyor. O yüzden bizi arayan insan çok oluyor. Mart ayında bodrum katlarda ve dere kenarlarında oluşan larvalar önlenmediği zaman yazın çok fazla artış oluyor. Bazı insanlar hayvanları öldürmek istemiyorlar. Kaçırma yöntemlerini deniyorlar.  Bu konuda limon, sirke, tuz, Defneyaprağı ve naftalin gibi doğal yöntemler karınca ve bazı böcek türlerinde etkili olabiliyor. Yine insanlar baş edemedikleri nokta olduğu zaman bize başvuruyorlar. Biz de ilaç veriyoruz ya da kendimiz evlere ilaçlamaya gidiyoruz. Fırın, pastane, lokanta ve market gibi hemen hemen her yere gidiyoruz. Biz kanatlı ve sürüngen haşerelere kimyasal ilaçlarla müdahale ediyoruz. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ürünlerle ilaçlama yapıyoruz. İlaçlarımızın insan sağlığına hiçbir zararı yok. 25 yıldır Yalova’da hizmet veriyoruz, zehirlenme vakaları hiç yaşamadık bugüne kadar. Sadece ilaç insanlara koku anlamında rahatsızlık verebileceği için 2 saat müsaade istiyoruz. İlaçlama yaptıktan 2 saat sonra mekanı kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bizden ilaç almaya gelenlere de ilacı nasıl kullanmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bizim kullandığımız ürünlerin hepsi suyla karıştırılan ürünler. Kullanımı kolaydır. Fiyatlar da böcek türüne ve ilacın litresine göre 150 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar çıkıyor.” şeklinde bilgi verdi.

Serap Polat