Sigaraya temmuz zammı yolda! En ucuzu 69 TL olacak

Temmuz ayına sayılı günler kala birçok ürün kaleminde zam hazırlıkları başladı. Zamlanacak ürünlerin başında ise tütün mamulleri yer alıyor. Temmuz ayında sigara ve tütün ürünlerine gelecek ÖTV zammı ile birlikte fiyatlar bir hayli yükselecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 12:54

Türkiye'de en çok zamlanan ürünlerin başında tütün ve tütün ürünleri bulunuyor. Alınan son karar ile birlikte sigaraya vergi zammı gözüktü. Sigaraya son aylarda gelen peş peşe zamların en büyüğü Temmuz ayının başında gelecek.

Sigaradan alınan ÖTV'ye kanun gereği Ocak ve Temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) oranı kadar zam geliyor. Yılın ilk altı ayında ise beklenen ÜFE yüzde 20'nin altında olmayacak. Sigaranın perakende fiyatları da bu zamla birlikte oldukça yükselecek ve en ucuzu 60 TL'ye çıkacak.

Ekonomi politikalarında sık sık yapılan değişiklikler sonucu yüksek enflasyonla 2024 Ocak ayında başlayan zam yağmuru 6 aydır devam ediyor. 5 sigara grubuna Temmuz ayı için zam yolda. Yeni gelen zamla birlikte 5 gruptaki sigaralara 3 ila 10 TL arasında değişen miktarlarda zam yapılacak. Yapılacak zam 4 Temmuz'dan itibaren raflara yansıyacak.

HANGİ SİGARAYA NE KADAR ZAM GELİYOR?

65 TL Winston marka sigaranın fiyatı 6 TL yükselerek 71; Camel Yellow - Brown marka sigaranın 63 TL olan fiyatı da 6 TL zamlanarak 69 TL; 69 TL olan kısa Parliament marka sigara 6 TL zamlanarak 75; Marlbora Touch, 66 TL'den 8 TL zamlanarak 74'ye; 65 TL olan Muratti de 6 TL yükselerek 71 TL olacak.

SİGARAYA ÖTV ZAMMI

Sigara fiyatları, nisan ve mayıs aylarında yapılan peş peşe zamlarla vatandaşların gündemindeydi. Temmuz ayına sayılı günler kalmasıyla birlikte sigara fiyatlarına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı gelmesi bekleniyor. Yasal düzenlemelere göre, sigara üzerindeki ÖTV, ocak ve temmuz aylarında son altı aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. 2024 yılının ikinci yarısında, bu artışın yaklaşık 10 TL olması bekleniyor.

ZAMDAN SONRA SİGARA FİYATLARI

Winston 71 TL

Camel Yellow – Brown 69 TL

Parliament 75 TL

Marlbora Touch 75 TL

Muratti 71 TL

Hilal Baldemir