Sıfır araç alımında yeni düzenleme: 1 Ocak itibariyle geçerli olacak

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın usulsüzlüklerin önüne geçmek için hazırladığı Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri resmen yürürlüğe girdi. Sıfır araç satın alanlar için önem taşıyan bu uygulama, 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye giriyor. Bu tarihten itibaren sıfır araç alanlar, elektronik tebligat sistemine entegre olacak. Yeni uygulama ile ikinci el araçlarda olası manipülasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 12:37

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın araç alımı ile ilgili yeni düzenlemesi, sıfır araç alımını kolaylaştıracak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlere göre, 2025 Ocak itibarıyla sıfır araç alanlar, elektronik tebligat sistemine dahil edilecek. Bu sayede, kamu kurumları milyarlarca lira tasarruf sağlayacak. Kağıt, toner ve posta maliyetleri bu yolla düşürülmüş olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda, sıfır araç alıcılarına yönelik bir tebliğ yayımlandı. Yeni düzenleme, mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirildi. 2025’ten itibaren mali müşavirler, mükellef bilgisine ihtiyaç duymadan kendi kimlik bilgileriyle işlem yapabilecek. Ayrıca, 2005 yılından beri bilanço esasına göre defter tutan 1,6 milyon mükellefin kullanmak zorunda olduğu Ba-Bs formlarının zorunluluğu da bu tebliğ kapsamında sona eriyor.

ELEKTRONİK TEBLİGAT NE ZAMAN YÜRÜRLÜKTE OLACAK?

1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç alanlar için elektronik tebligat dönemi başlayacak. Bu yeni sistemle birlikte kâğıt, toner ve posta masraflarından ciddi tasarruf sağlanması hedefleniyor. Uzun bürokratik süreçler ve hukuki anlaşmazlıkların da önüne geçilerek resmi kurumlardaki yoğunluk azaltılacak.

KİMLERE ZORUNLU OLMAYACAK?

Türkiye'deki uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların yönetiminde görev yapan yabancı uyruklular, yüzde 90 veya daha fazla engellilik oranına sahip olan vatandaşlar ile 18 yaşını doldurmamış kişiler için bu uygulama zorunlu olmayacak.

Hilal Baldemir