Şenol, “Esnafın kartla sigara satışında komisyon alması suç teşkil etmez’’

Yalova Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayiler Esnaf Odası Başkanı Sertan Şenol, sıkça merak edilen kartla sigara alımlarında kesilen komisyon ücreti konusunda açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 10:10

Yer yer sigara satışlarında gerçekleşen, kartlı alışverişlerde 2 veya 3 TL fark alınması konusunda çok sayıda vatandaşın kafasında soru işareti oluşmuştu. Esnafın sigara satışlarında aldığı bu fark hakkında beklenen açıklamayı Yalova Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayiler Esnaf Odası Başkanı Sertan Şenol yaptı.

“Esnafa bir şey kalmıyor”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şenol, bu konuda yaşanan kafa karışıklığını gidermek adına ilk olarak sözlerinde, “Mesela bir vatandaşımız bakkaldan 2 paket sigara alıyor, 100 TL tutuyorsa kartla ödeme yaptığı taktirde 5 TL’si gidiyor, zaten 100 liralık sigaranın karı 5 lira. Dolayısıyla buradaki ticaret artık çıkmaza girdi. Kart çekiliyor, banka alıyor veya KDV’ye gidiyor, devlete gidiyor, yani açıkçası esnafa bir şey kalmıyor.” İfadelerine yer verdi.

“Tütün mamulleri ve alkollü içecekler liste fiyatı üzerinde satılabilir”

Uygulanan bu işlemin yasal olup, olmadığı ile alakalı bilgilendirmede bulunan Şenol, bu durumun hukuki açıdan ilgili yasa gereğince bir sorun teşkil etmediğini belirtti ve sözlerinde, “Bir oda başkanımız, TAPDK’ya konuyla ilgili soru soruyor, ‘Kartla satışlarda sigaranın üstüne fark koyabilir miyiz’ diyor, oradan gelen cevapta ‘Tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin satışına, sunumuna ilişkin ulusal ve esaslar hakkındaki yönetmeliğin 19. Maddesinin 5. Fıkrasında, tütün mamulleri belirlenen liste fiyatlarının altında veya bedelsiz olarak perakende satışa, her aşamada dağıtıma konu edilemez. Aynı yönetmeliğin 20. Maddesinin 2. Fıkrasında, alkollü içkilerin kullanılması ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz.’ diye belirtiliyor ve şöyle ekleniyor “Söz konusu ürünlerden, tütün mamullerinin belirlenen liste fiyatının üzerinde satılmasına veya alkollü içeceklerin ortalama fiyatın üzerinde satılmasının mevzuat kapsamında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yani bu durum yasal olarak bir engel teşkil etmiyor.” diye belirtti.

“Bakkalın kestiği 2 lira bankanın kestiği 2 liradır”

Sigara satışlarında esnafın %4.53 kar oranına sahip olduğunu belirten Başkan Şenol, nerdeyse pos oranlarının o rakamlara geldiğini ifade ederek, “Esnafımız başka alışverişlerin içinde olduğu zaman sigaraya fark almıyor ancak sadece sigara alışverişinde kart ile ödeme yapıldığında alıyorlar. Yasal açıdan da bir sorun teşkil etmediği için vatandaşlar şikayetçi olsa dahi, bu durumun bir karşılığı yoktur.” Dedi.

“Eskiden cironun %5-10’u karttı, şimdi cironun yarısını geçti”

Pandemi ile birlikte yaygınlaşan kart kullanımı hala daha etkisini sürdürmektedir. Eskiden cironun yalnızca %5-10’unu kart karşılarken, günümüzde cironun yarısını geçtiğini ifade eden Şenol, “Artık herkes kart kullanıyor, küçük esnafın belini büken konulardan bir tanesi de şüphesiz ki budur. Yani demem o ki, sigaradan devlet %83 vergi alıyor, %4,5’i bizim bayiimizin karı, fabrikanın karı %2,5-3, geri kalan ise maaliyet. En azından vergide azalma olsa da esnafta biraz kar etme şansı yakalasa” ifadelerine yer verdi.

Murat Can Aytemur