Rüyalar ülkesinden vize engeli! Türkiye’den o ülkeye gitmek hayal oldu

Son aylarda Türkiye’de vize başvuruları konusunda yaşanan sıkıntılar her geçen gün büyürken birçok ülke Türkiye’ye vize başvuruları için bile aylar sonrasına randevu veriyor. Yurt dışına tatile gitmek isteyenler adeta vize çilesine maruz kalıyor. Şimdi ise herkesin gitmek için çabaladığı ülkeden 2026’ya kadar vize başvurusu alınamayacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 23:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 23:09

Son dönemlerde Türkiye’de ekonomik gidişatın etkisiyle tatil masrafları ciddi oranda artış gösterirken birçok kişi rotasını yurt dışına doğru çevirdi. Yurt dışındaki tatil rotaları hem daha uygun fiyatlı olmasıyla hem de farklı deneyimler sunmasıyla ilgi odağı oluyor.

Artan otel fiyatları ve günlük harcamalara rağmen turistlerin ilk tercihi hala Türkiye olsa da Türk vatandaşların çoğu tatil planı yaparken artık yurt için tamamen eleyerek Avrupa ve Balkan Ülkelerini tercih etmeye başladı.

Yurt dışı seyahatine taleplerin artması nedeniyle vize başvurularında da son dönemlerin en çok artış yaşandığı zamanlar bu yıl olarak kayıtlara geçti.

Ancak 2024 yılına bakıldığında vize başvurularına verilen ret oranları da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Vize retlerinde oranı oldukça yukarıya çıkaran Avrupa ülkeleri sonrasında bir kötü haber de o ülkeden geldi.

2026 YILINA KADAR RANDEVU BİLE YOK

Geçtiğimiz senelerde Türk vatandaşları için çok zorlamayan ve uğraştırmayan vize prosedürleri uygulayan ABD, ikili ilişkilerde meydana gelen sorunların ve politik durumların yanı sıra vize başvurularındaki yükselişin de etkisiyle şaşırtıcı değişiklikler yaptı.

Yalnızca Türkiye'den yapılan başvurular için daha düşük sayıda kontenjanlar açmaya başlayan ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları, kontenjan azlığı nedeniyle vize başvurularının yığılmasına neden oldu.

Başvuruların yığılması nedeniyle yeni başvurular içinde kapılar kapandı. ABD vizesi için Türkiye'den yapılacak yeni başvurularda en erken tarih 2026 senesinin ocak ayına kadar ertelenirken, bu durum birçok vatandaş tarafından "Türkiye'ye vize kısıtlaması" yorumlarına ve tepkilere neden oldu.

Hilal Baldemir