Özhaseki duyurdu: Depozito İade Sistemi 1 Ocak'ta devreye giriyor

Türkiye geri dönüşüm konusunda büyük bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen yeni proje kapsamında Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Proje kapsamında su, soda, kola ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 12:38

Türkiye, son dönemlerde sıfır atık ve geri dönüşüm konularında ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Hayata geçirilen Sıfır Atık projesi kapsamında bulunan Depozito İade Sistemi'yle bundan sonra atıklarla ilgili yeni bir kazanım sağlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje, sıfır atık hedefine ulaşmada Türkiye için en kritik adımlardan biri olacak.

25 KURUŞ KARŞILIĞINDA TOPLANACAK

Hayata geçirilecek bu proje kapsamında cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu, bira türü içecekler için büfe, bakkal, marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek.

BİRİKEN PARALAR ALIŞVERİŞLERDE KULLANILABİLECEK

Öte yandan bu geri dönüşüm ile elde eilen paralar alışverişte kullanılacak. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılarak, vatandaşın geri dönüşüme attığı her bir şişe için 25 kuruş hesaplara eklenecek. Biriken paralar çeşitli alışverişlerde kullanılabilecek.

1 OCAK 2025'TE HAYATA GEÇECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları devam eden Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla başlanması hedefleniyor.

MAKİNELER NEREDE OLACAK?

2025 yılı içerisinde faaliyete geçmesi beklenen proje kapsamında tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek.

Sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanmaya başlayacak ve depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yaygınlaştırılacak. Kısa süre içerisinde Türkiye’nin birçok noktasında bu makinelerin kullanılması hedefleniyor. 

Hilal Baldemir