Osman Kendir: Üzülerek söylemeliyim ki, görünen köy uzakta değildir

İYİ Parti Yalova İl Başkanı Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan ‘10 Maddede Deprem Bölgesinin Yeniden ihya ve inşa süreci’ hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 14:55

TOKİ tarafından yapılacak olan 200.000 konutun inşaatına başlanacağı ve bu konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyeceği açıklaması sonrasında yaşananlar ile alakalı bir paylaşımda bulunarak tepki gösteren İYİ Parti Yalova İl Başkanı Jeoloji Mühendisi Osman Kendir sözlerinde, ‘’Kahramanmaraş depremleri sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca hazırlanmış olan ‘10 Maddede Deprem Bölgesinin Yeniden ihya ve inşa süreci’ adı altında yer bulmuş, ülkemizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da her platformda harfiyen okunmak suretiyle deklare edilmiştir. Bizleri de inşallah bu deprem son olur da aynı acıları bir daha yaşamayız diye ümitlendirmişti. Fotoğraflar ise biten ve yapımı devam eden Osmaniye ilimizdeki konutları göstermektedir. Bu fotoğraflarda da görüleceği üzere yapılar zemin artı 6 kat (7 kat) olarak inşa edilmektedir. Teknik olarak, yapı zemin uyumu sağlandıktan sonra her türlü yapı inşaası mümkün olmakla beraber, genel ve makul kabul olarak zayıf zeminlerde düşük sağlam zeminlerde ise Yüksek katlı yapılaşmaya gidilmesi uygun görülmektedir.’’ ifadelerine yer verdi.

‘’Böyle bir dayanak olması bize güç vermişti’’

Sözlerine devam eden Başkan Kendir, ilgili konu hakkında endişe verici hususlara değinerek bu durumun emsal niteliği taşımasından ve diğer illerde de görülmeye başlamasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Kendir, ‘’Buradaki en önemli ve endişe verici husus ise devletin en üst yetkili mercisi tarafından deklare edilmiş bir konunun, yine konunun sahibi kurum tarafından uygulanmıyor olmasıdır. Hal böyle olunca yapılaşmalar emsal niteliği taşıdığından diğer illerimizde de farklı uygulamaların karşımıza çıktığını üzülerek görüyoruz’’ diye belirtti ve ‘’Deprem bölgelerinde ovalardan dağlara doğru yapılaşma olacak sözünün de güvenilirliği ve uygulanabilirliğinde soru işaretleri oluşmuştur. Örneğin, Yalova’da her platformda şehrin güneye taşınması hususunu dile getirmiş ve böyle bir dayanak olması da bize güç vermişti. Şehirlerin dönüşüm sürecinde olmazsa olmaz kurtuluşumuzun temel taşı olup, üst ve alt ölçeklerdeki planlamaları da bu yönde ele almak zorunluluğumuz vardır’’ diye ekledi.

‘’Hataylar, Maraşlar ile karşı karşıya kalacağımız aşikardır’’

Sözlerini tamamlarken bütüncül bir planlama ile üst kurumlar ile birlikte bir organizasyon oluşmaz ise daha pek çok depremde aynı çaresizliklerin yaşanacağını ifade eden Kendir şu ifadelere yer verdi, ‘’Unutmayalım ki ülkemiz için deprem, bizim gerçeğimiz ve her an karşı karşıya kalabileceğimiz doğa olaylarının başında gelmektedir. Planlamada üst ölçek ise sonrasında oluşacak fotoğrafı belirler. Bu nedenle anlık ve palyatif çözümler ile geleceğimiz karartmamalıyız. Önümüzde bütün Marmara’yı etkileyecek bir deprem beklendiğinden bütüncül bir planlama ve en üst kurumların da buna uyduğu bir organizasyonu oluşmaz isek yeni Hataylar, Maraşlar ile karşı karşıya kalacağımız aşikardır. Üzülerek söylemeliyim ki, görünen köy uzakta değildir.’’

Murat Can Aytemur